FC Groningen bewijst zich als dé opleidingsclub van Nederland

Reacties

Bij geen enkele Eredivisie-club krijgen spelers van twintig jaar en jonger zoveel speeltijd als bij FC Groningen, gemeten vanaf het seizoen 2017/18. Dat blijkt uit data van Opta.

FC Groningen bewijst zich als dé opleidingsclub van Nederland
© Pro Shots

Bij FC Groningen zijn het afgelopen kalenderjaar liefst vijf talenten uit de eigen opleiding gedebuteerd in het eerste elftal. Daniël van Kaam was er al iets eerder bij, maar inmiddels kloppen ook Thomas Poll, Joël van Kaam, Tomas Suslov, Remco Balk en Kian Slor op de deur bij trainer Danny Buijs.

Naar aanleiding daarvan dook VI in het verhaal achter de Groningse academie. Dit verhaal, waarin Peter Jeltema (hoofd opleidingen), Wouter Frencken (hoofd performance) en Mark-Jan Fledderus (technisch directeur) aan het woord komen, staat in de nieuwe VI en is ook te lezen via VI PRO.

Uit onderzoek blijkt dat het voor talenten – zowel de zelfopgeleide als aangekochte - buitengewoon goed toeven is bij FC Groningen. Dat heeft zich de afgelopen jaren al vertaald in transfers van Oussama Idrissi (AZ, 2018), Ludovit Reis (Barcelona, 2019), Julian Chabot (Sampdoria, 2019), Ritsu Doan (PSV, 2019) en Deyovaisio Zeefuik (Hertha BSC, 2019).

Als we alle Eredivisie-clubs vergelijken op basis van speeltijd voor spelers van twintig jaar en jonger, komt FC Groningen gemeten vanaf het seizoen 2017/18 als overtuigende koploper uit de bus. Per duizend speelminuten voor een speler van twintig jaar of jonger is één punt toegekend. Dat leidt tot de volgende topvijf van clubs.

Team: Punten:
01. FC Groningen 28.4
02. Ajax 27.2
03. SC Heerenveen 23.9
04. AZ 22.6
05. Willem II 17.1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.