FC Emmen mag zich langzaam gaan verheugen op een langer verblijf in de Eredivisie. Met een zege op FC Utrecht zette de ploeg van Dick Lukkien zaterdag een enorme stap richting handhaving.

2 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Voor Emmen zou lijfsbehoud een prestatie van formaat zijn. De ploeg uit Drenthe debuteert dit seizoen op het hoogste niveau van Nederland en werd vooraf betiteld als een van de belangrijkste kandidaten om onderaan te eindigen. Met nog drie duels te gaan is Emmen nu echter bijna veilig en maakt het een erg goede kans om zelfs de nacompetitie te ontlopen.

In de thuiswedstrijd tegen Utrecht toonde Emmen zich erg effectief. De eerste helft kende nauwelijks kansen, maar wel twee doelpunten voor de thuisploeg. Na een halfuur opende Michael de Leeuw de score, door bij de tweede paal na een verlengde hoekschop binnen te koppen, en Keziah Veendorp schoot vijf minuten voor rust op fraaie wijze de 2-0 binnen. Voor Veendorp betekende het zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Utrecht werd in de eerste helft geen enkele keer gevaarlijk en Dick Advocaat greep dan ook in voor de start van het tweede bedrijf. De coach van Utrecht bracht met Leon Guwara en Gyrano Kerk (voor Nicolas Gavory en Urby Emanuelson) twee nieuwe spelers binnen de lijnen en Kerk kreeg tien minuten na zijn entree een enorme kans op de aansluitingstreffer. Na een perfecte voorzet van Sean Klaiber kreeg de aanvaller de bal in twee pogingen niet langs Kjell Scherpen.

De doelman van Emmen, die naar verwachting snel een meerjarig contract bij Ajax gaat tekenen, werd na deze kans lange tijd niet meer op de proef werd gesteld. Pas twaalf minuten voor tijd moest Scherpen weer eens ingrijpen: de kopbal van Cyriel Dessers, ingevallen voor Jean-Christophe Bahebeck, belandde simpel in de handen van de goalie. Een slotoffensief van Utrecht bleef uit en dus ging de ploeg van Advocaat kopje onder.

Emmen komt na de tweede overwinning op Utrecht in dit seizoen (uit werd het 1-2) op 32 punten terecht. Dat zijn er zes meer dan De Graafschap en Excelsior, die onder de degradatiestreep staan. Deze ploegen hebben echter nog wel een duel tegoed: De Graafschap speelt later deze zaterdag uit tegen VVV-Venlo, Excelsior krijgt zondagmiddag bezoek van Willem II.