FC Emmen volgt RBC op, Feyenoord snakt naar eerherstel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Op de eerste zondag van deze jaargang gaat Feyenoord op bezoek bij De Graafschap. FC Emmen speelt tegen ADO Den Haag bij zijn Eredivisie-debuut.

FC Emmen volgt RBC op, Feyenoord snakt naar eerherstel

ADO Den Haag - FC Emmen

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Dit duel begint al om 12.15 uur. Vanwege de mogelijke onderbrekingen met de videoarbiter (VAR) heeft de KNVB de lunchwedstrijd vervroegd, om een potentiële 'botsing' met de 14.30 uur-duels te voorkomen.

• FC Emmen gaat zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau spelen. De laatste keer dat de Eredivisie een debutant in de gelederen had, was in het seizoen 2000/01 met RBC Roosendaal.

• ADO Den Haag bleef ongeslagen in dertien van zijn laatste veertien Eredivisie-thuisduels met promovendi. De meest recente wedstrijd in die reeks ging wel verloren, met 0-2 tegen NAC Breda.

FC Emmen hoopt in voetsporen Heerenveen te treden

• FC Emmen probeert in de voetsporen te treden van SVV, dat in 1969 de laatste club was die een overwinning boekte bij zijn Eredivisie-debuut.

• Sinds de jaarwisseling kwam FC Emmen in alle uitwedstrijden (twaalf stuks in alle competities) minimaal eenmaal tot scoren.

• In zijn laatste negen Eredivisie-duels hield ADO Den Haag geen enkele keer de nul. In het najaar van 2016 kreeg de residentieclub voor het laatst in tien achtereenvolgende duels minimaal één tegengoal.

Historie:

• Op het hoogste niveau stonden beide teams door het debuut van FC Emmen logischerwijs nog nooit eerder tegenover elkaar. In andere competities fungeerde ADO Den Haag achttien keer eerder als gastheer van FC Emmen. De thuisclub won dertien keer en ging slechts eenmaal onderuit.

• De laatste ontmoeting tussen beide clubs dateert van 16 maart 2008. ADO Den Haag boekte destijds in de Eerste Divisie een 1-2 zege bij FC Emmen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - FC Emmen:

Niet van toepassing

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Na een afwezigheid van twee jaar beleeft De Graafschap zijn comeback in de Eredivisie. De Achterhoekers hielden in hun vorige duel op het hoogste niveau Ajax op een 1-1 gelijkspel, een uitslag die de Amsterdammers de landstitel kostte.

Feyenoord gaat doorgaans uitstekend van start, in de Eredivisie althans. In de laatste tien openingswedstrijden veroverden de Rotterdammers 24 van de dertig punten.

• Tijdens zijn eerste twee officiële duels van dit seizoen kwam Feyenoord niet tot scoren: in het duel om de Johan Cruijff Schaal met PSV (0-0, zege na strafschoppen) en in het treffen met AS Trencín in de derde voorronde van het Europa League-toernooi (smadelijke 4-0 nederlaag).

• De Graafschap gaat de komende weken op jacht naar een clubrecord. Voorafgaand aan de degradatie in mei 2016 troffen de Achterhoekers negen keer op rij doel. Het clubrecord staat op elf Eredivisie-wedstrijden met ten minste één treffer (uit 1998).

• Afgelopen seizoen veroverde Feyenoord slechts één puntje in duels met promovendi, geen club presteerde slechter tegen nieuwkomers. Van VVV-Venlo verloren de Rotterdammers zelfs twee keer.

'Het voetbal van Feyenoord is al langer een probleem'

Feyenoord produceerde in zijn laatste zeven competitieduels minimaal drie goals. Nooit maakten de Rotterdammers in acht achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden ten minste drie treffers.

Historie:

• Voor de 21ste keer reist Feyenoord naar De Vijverberg voor een Eredivisie-duel met De Graafschap. De Achterhoekers pakten eenmaal alle punten en moesten dertien keer hun meerdere erkennen in Feyenoord. Zes edities bleven onbeslist.

De meest bijzondere editie is die van 1973/74. Feyenoord kwam met 3-0 voor, maar onder leiding van Guus Hiddink en Oekie Hoekema knokte De Graafschap zich terug om een 4-3 voorsprong te grijpen. Feyenoord sleepte er echter alsnog een 5-7 zege uit.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-3
2008/09 0-2
2010/11 1-1
2011/12 0-3
2015/16 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - FC Groningen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

Zowel Leonid Slutsky als Danny Buijs debuteert als Eredivisie-coach. Slutsky heeft natuurlijk al wel drie duels in de voorronde van het Europa League-toernooi achter de rug met Vitesse.

• Met zijn 36 jaar is Buijs de benjamin van het trainersgilde. De nieuwe oefenmeester van FC Groningen is echter bij lange na niet de jongste coach in de Eredivisie-historie. Dat is al heel lang Hans Croon, die in dienst van BVC Amsterdam slechts 21 jaar en 92 dagen op de teller had staan in 1957.

'Het verval van het vaderlandse voetbal is echt ongelooflijk'

• Tim Matavz trof al drie keer doel tijdens een wedstrijd in de eerste speelronde van de Eredivisie. Voorafgaand aan dit weekeinde presteerde van de huidige spelers alleen Klaas-Jan Huntelaar beter op dit vlak (in zes duels in een eerste speelronde trefzeker).

• Vitesse sleepte in zijn laatste twee Eredivisie-thuisduels een clean sheet in de wacht. We moeten alweer tot het najaar 2001 terug voor een reeks waarin de Arnhemmers drie thuiswedstrijden achtereen geen goal incasseerden.

• FC Groningen ging in slechts twee van zijn laatste twaalf Eredivisie-duels van het voorbije seizoen onderuit. Alleen PSV presteerde met één verliesbeurt beter in die periode.

Historie:

• Vitesse ontvangt voor de 29ste keer FC Groningen en won tot nu toe de helft van alle edities. De noorderlingen hadden vijf keer succes en negen duels eindigden zonder winnaar.

De laatste zege van FC Groningen bij Vitesse stamt uit het seizoen 2008/09. Tijdens de eerste speelronde werd het toen liefst 0-4 in Gelredome.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-2
2014/15 1-1
2015/16 5-0
2016/17 2-1
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - NAC Breda

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• AZ probeert zich te herstellen van de enorme dreun in de Europa League-voorronde. De Alkmaarders strandden anderhalve week geleden tegen Kairat Almaty uit Kazachstan.

• De voorbereiding van NAC Breda verliep matig met onder meer nederlagen tegen Sparta Rotterdam en Excelsior. Bij de Bredanaars volgde Mitchell van der Gaag deze zomer Stijn Vreven op.

• In de laatste tien seizoenen zegevierde AZ slechts twee keer tijdens de eerste speeldag, voor het laatst in 2014 tegen Heracles Almelo.

NAC Breda begint aan zijn vijftigste Eredivisie-seizoen. Door de degradatie van FC Twente en Sparta Rotterdam zijn de Bredanaars op de traditionele topdrie na het team met de meeste duels op het hoogste niveau (1.654).

• AZ-aankoop Bjørn Johnsen was afgelopen seizoen uiterst trefzeker, maar kwam in zijn twee duels met NAC Breda niet tot scoren.

Historie:

• Van de 33 vorige edities van AZ - NAC Breda wonnen de Alkmaarders er negentien. De bezoekers trokken vijf keer aan het langste eind en de andere negen duels eindigden logischerwijs in een gelijkspel.

• In het seizoen 2006/07 ontmoetten deze clubs elkaar eveneens tijdens de eerste speelronde. De Alkmaarders haalden toen ongenadig uit: 8-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-0
2012/13 0-1
2013/14 3-0
2014/15 3-2
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.