FC Den Bosch en Go Ahead Eagles geven FC Twente vrij baan

FC Twente kan maandag een enorme stap richting de Eredivisie zetten. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie zag tot zijn tevredenheid dat achtervolgers FC Den Bosch en Go Ahead Eagles vrijdagavond allebei punten lieten liggen. Voor laatstgenoemde ploeg ging het mis in een spektakelstuk.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 0
FC Den Bosch

FC Den Bosch is het helemaal kwijt en blijft maar morsen. De Brabanders haalden uit de laatste drie competitiewedstrijden slechts één punt en ook vrijdagavond werd er niet gewonnen. De bezoekers kregen op bezoek bij Jong AZ wel voldoende mogelijkheden om al in de eerste helft op voorsprong te komen. Zo kopte Rauno Sappinen net naast, schoot de Est even later over en zetten Vincent Vermeij en Danny Holla doelman Jasper Schendelaar aan het werk.

Ook in de tweede helft had Den Bosch het betere van het spel. De gasten hadden het echter lastig om door de compacte defensie van Jong AZ te breken en kregen niet heel veel kansen. Danny Verbeek zorgde voor gevaar met een vrije trap, die net naast het doel van Schendelaar ging, en twintig minuten voor tijd probeerde coach Wil Boessen met een dubbele wissel nog wat te forceren. Jort van der Sande was een van de twee invallers en dertien minuten voor tijd zette hij Julián Marchioni voor een vrijwel leeg doel. De Argentijn raakte de bal echter niet goed, waardoor Den Bosch weer punten liet liggen. Twente kan zijn voorsprong maandag uitbreiden tot acht punten. Dan moet er wel gewonnen worden van Jong PSV, dat geweldig in vorm en al zeven competitieduels op rij ongeslagen is.

Go Ahead Eagles
4 - 4
N.E.C.
N.E.C.

Een heerlijke wedstrijd in De Adelaarshorst leverde in de eerste helft liefst zes doelpunten op. Go Ahead Eagles kwam al na twintig seconden op voorsprong, toen Paco van Moorsel uit een rebound binnenschoot. Richard van der Venne zorgde met een rake kopbal voor de 2-0 en veroorzaakte vervolgens een penalty, die werd benut door Ferdy Druijf. Jeroen Veldmate scoorde net als afgelopen maandag tegen Jong FC Utrecht tweemaal (een directe vrije trap en een intikker uit een corner), waardoor de treffer van Joey van den Berg na een fraaie solo te weinig glans had.

Veldmate zorgde er in de tweede helft onbedoeld voor dat het toch weer spannend werd. De verdediger veroorzaakte met een overtreding op Druijf een penalty en de topschutter schoot voor de tweede keer deze avond vanaf elf meter raak. Druijf heeft nu al 21 keer gescoord in dit seizoen (veertien keer voor Jong AZ, zeven keer voor NEC) en is daarmee samen met Mario Engels van Roda de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. De bezoekers geloofden na dit doelpunt weer in een goed resultaat en vonden de gelijkmaker via Mike Trésor Ndayishimiye. Go Ahead verzuimde daardoor om de tweede plek over te nemen van Den Bosch.

FC Dordrecht
1 - 4
Sparta Rotterdam

Royston Drenthe was deze week ziek en begon daarom in de uitwedstrijd bij FC Dordrecht op de bank bij Sparta Rotterdam. Vanaf die positie zag hij Mohamed Rayhi in de eerste helft twee keer scoren. Daardoor ging Sparta met een voorsprong rusten, want Dordrecht kwam ondanks enkele goede kansen niet verder dan een benutte penalty van Antonio Stankov. Tien minuten na rust schoot Laros Duarte een vrije trap schitterend binnen (1-3) en twaalf minuten voor tijd mocht Drenthe invallen. Vijf minuten later verzorgde hij het slotakkoord.

Roda JC Kerkrade
1 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Livio Milts ontbrak vanwege een schorsing in de uitwedstrijd tegen Jong Ajax (5-1 nederlaag) van afgelopen maandag en keerde tegen SC Cambuur terug in de basis van Roda JC Kerkrade. Hij opende al in de vierde minuut de score, door de bal beheerst langs keeper Xavier Mous te schuiven. Met dit vroege doelpunt werd Milts direct de matchwinner. Engels slaagde er tot zijn eigen frustratie niet in om op het scoreformulier terecht te komen.

RKC Waalwijk
0 - 1
Almere City FC

RKC Waalwijk won de eerste vier wedstrijden van de derde periode en begon ook goed aan de thuiswedstrijd tegen Almere City. Zo schoot Stijn Spierings op de binnenkant van de paal en werd een inzet van Sylla Sow net voor de doellijn weggehaald. Een klein kwartier voor rust kwam Almere aan de overkant op voorsprong, door een fraaie goal van Tim Receveur. Hij schoot met buitenkant voet beheerst binnen. RKC slaagde er niet in om dit doelpunt weg te poetsen en bewees zichzelf zo een slechte dienst in de strijd om een periodetitel.

MVV Maastricht
4 - 2
Jong FC Utrecht

Nick Venema liet zich zien bij de uitwedstrijd van Jong FC Utrecht tegen MVV. De aanvaller speelde vrijdag als rechtsbuiten en leverde in de eerste helft na een indrukwekkende sprint de assist op de gelijkmaker (1-1) van Jonas Arweiler. In de tweede helft scoorde Venema zelf, na een fenomenale individuele actie in het vijandelijke strafschopgebied. De goede vorm van Venomenema leverde Utrecht evenwel niets op: MVV won met 4-2 en staat nu bovenaan in de derde periode.