FC Den Bosch (27/04/2001)

data-height="85" data-width="85" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/d36a0e94-06dc-41c9-8858-34813cdb0c85_image6528168831863639832.gif" /> Het meest bewogen jaar uit de geschiedenis van FC Den Bosch heeft een mooi einde. De Brabanders hebben zaterdag het kampioenschap veroverd van de Toto Divisie. Het elftal van coach Jan Poortvliet speelde zelf gelijk bij Eindhoven, maar mocht uiteindelijk toch feestvieren omdat ook de enig overgebleven concurrent Excelsior gelijkspeelde.

Het kampioenschap, gepaard met promotie naar de KPN Eredivisie, is de enige manier om alle sores van het afgelopen jaar weg te spoelen, want zo soeverein als FC Den Bosch binnen het veld acteerde, zoveel klappen liep het buiten het veld op. <i>Arnold Scholten:<br />afscheid met titel</i> Na de degradatie van afgelopen seizoen kampte FC Den Bosch met een grote schuld, die de club bijna op een faillisement kwam te staan. Eén van de directe gevolgen was dat acht spelers werden ontslagen om de begroting te verlagen, terwijl coach Mark Wotte al opstapte voor het seizoen begon. Voorts was de ploeg ongewild betrokken bij hevige rellen, en ontstond er flinke commotie nadat bekend werd dat coach Jan Poortvliet na dit seizoen moet vertrekken, ten faveure van zijn huidige assistent Wiljan Vloet. En tenslotte werd de kampioenswedstrijd ontsierd doordat de eigen aanhang tijdelijk het veld van Eindhoven bezette, waardoor het duel vijftien minuten moest worden stilgelegd.

Dat alle tegenspoed met een flinke dosis champagne kan worden weggespoeld, zegt veel over de kracht van FC Den Bosch. De ploeg begon danwel als grote favoriet aan het seizoen, maar nadat die sterke selectie flink was ingekrompen, geloofde assistent-coach Jan van Grinsven niet in een titel: 'We gaan voor het kampioenschap, natuurlijk, want we willen nog steeds graag promoveren. Maar de doelstelling moet nu zijn: een plaats bij de eerste vijf.' Al snel bleek dat Jan Poortvliet zijn ploeg goed aan het voetballen kreeg. Vooral de meest recente prestaties overtuigen. FC Den Bosch heeft vijftien wedstrijden op rij niet verloren en won zelfs dertien van die duels. De doelcijfers zijn even imposant: 35-6. Niet geheel toevallig startte Den Bosch die reeks op 2 december, precies één dag nadat de acht spelers waren ontslagen. <i>Koen van de Laak</i> 'Onze kracht is de collectiviteit. We hebben routine en individuele acties, en een heel goede defensie', verklaart Poortvliet de kracht van zijn ploeg. En zoals de trainer zijn spelers looft, zijn de spelers blij met de Zeeuwse coach. 'Poortvliet gaat goed met de spelers om. Hij heeft een team met veel problemen draaiend gekregen en goed laten spelen. De titel moeten we voor Poortvliet zien te winnen. Meer kunnen we niet voor hem doen', vertolkte Moerad Mghizrat de mening van de spelersgroep nadat bekend werd dat de coach moet vertrekken. Met Mghizrat is één van de steunpilaren van het elftal genoemd. Andere opvallende spelers zijn Maikel Aerts, Fred van der Hoorn, Peter Uneken, Koen van de Laak en Bart Van Den Eede.

Maikel Aerts
De 24-jarige doelman is bezig aan zijn sterkste seizoen. Op Ronald Waterreus na is hij de minste gepasseerde doelman in het betaalde voetbal. Bleef liefst 497 minuten zonder tegendoelpunt. Aerts is rustiger geworden, met dank aan een mental coach die zorgde dat hij zich niet meer zo snel gek laten maken als het tegenzit.

Fred van der Hoorn en Peter Uneken
Het beste centrale verdedigingsduo in de Toto Divisie. Spelers vullen elkaar goed aan en maken elkaar beter. Uneken is een spijkerharde verdediger, zeer sterk in de lucht. Naast goed verdedigen is Van der Hoorn opbouwend sterk, terwijl zijn invloed in de kleedkamer groot is. Vooral in dit rumoerige seizoen bewees de 37-jarige aanvoerder zijn klasse door al pratende de ploeg bij elkaar te houden. <i>Moerad Mghizrat</i> Koen van de Laak
Achttienjarige middenvelder die in zijn eerste seizoen profvoetbal overtuigt. Is sterk in het veroveren van de bal, werkt hard, stuurt de aanval en heeft de kwaliteit om vaak op de goede plek te staan en te scoren. Clubs als RKC Waalwijk, SC Heerenveen en Roda JC wilden de middenvelder inlijven, maar hij verlengde zijn contract bij Den Bosch.

Moerad Mghizrat
Het grillige talent van Sparta groeide uit tot Mourad de Magiër. De rechtervleugelaanvaller was vaak onhoudbaar voor zijn opponenten. De 26-jarige Marokkaan is altijd aanspeelbaar, dreigend met zijn acties en heeft zijn voorzet verbeterd. Met acht assists liet hij de meeste ploeggenoten scoren.

Bart Van Den Eede
Sterke spits, die als aanspeelpunt fungeert. Wilde in het begin van het seizoen te veel, waardoor de Belg scherpte voor het doel miste. Maar is sinds de winterstop zeer trefzeker: dertien treffers in dertien duels.


Bekijk hier al onze video's