Fati na besluit Spaanse bond 'gewoon' inzetbaar tijdens El Clásico

Reacties

Ansu Fati is 26 oktober gewoon inzetbaar voor Barcelona, als de ploeg van Ernesto Valverde Real Madrid ontvangt in Camp Nou voor de eerste El Clásico van dit seizoen. Het zestienjarige supertalent gaat niet mee naar Brazilië, waar Spanje Onder-17 deelneemt aan het WK.

Fati na besluit Spaanse bond 'gewoon' inzetbaar tijdens El Clásico
© Pro Shots

Er was de afgelopen tijd veel te doen over Fati, die zich plots aandiende in het eerste elftal van Barça en meteen een verpletterende indruk maakte. Hij ging – met zijn zestien jaar – de boeken in als jongste doelpuntenmaker van Barcelona, toen hij in het duel met Osasuna de 1-1 voor zijn rekening nam. Na dat moment ontketende zich een storm in Spanje. Fati zag het levenslicht in Guinee-Bissau, maar nadat onlangs een paspoort-aanvraag voor de Spaanse nationaliteit werd goedgekeurd, mag hij ook voor dat land uitkomen.

Meteen na de naturalisatie van Fati werd er getrokken aan de vleugelspits. De Spaanse bond nam hem op in de voorselectie van Spanje Onder-17. Die ploeg reist eind oktober af naar Brazilië, waar de jeugdploeg zich wil revancheren voor de verloren WK-finale tegen Engeland van 2017. Dat toernooi begint 26 oktober en duurt uiterlijk tot 17 november, waardoor Fati een aantal Barça-wedstrijden – onder andere El Clásico - zou moeten missen. Een besluit van David Gordo, trainer van de Onder-17 van Spanje, zorgt er nu voor dat Fati gewoon inzetbaar is.

'We denken dat het beter is voor zijn ontwikkeling als hij meespeelt met een oudere leeftijdsgroep', zo vertelt Gordo. Francis Hernández, coördinator bij de Spaanse bond, vult aan. 'Het gaat er vooral om dat hij nu inzetbaar is voor Spaanse jeugdploegen en niet specifiek voor één team. De ontwikkeling van Ansu is leidend en daarom maken we nu de keuze om hem niet mee te nemen met Onder-17. Wel is het mogelijk dat hij in november aansluit bij een hogere leeftijdsgroep. Uiteindelijk willen we alles in het werk stellen zodat hij op een dag mee kan met de besten. Deze keuze past bij die gedachte.'

Onlangs gaf bondscoach Roberto Moreno toe dat hij in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden met Noorwegen en Zweden speelde met het idee Fati te selecteren. Echter waren er toen nog bureaucratische beslommeringen die afgehandeld moesten worden en bovendien gooide een knieblessure van de jongeling roet in het eten. 'Ik heb overwogen om hem te selecteren, hij zat in de voorselectie. We dachten dat hij het goed zou doen.'

Voor de hand ligt nu dat Fati in november voor het eerst de kleuren van een Spaans team gaat verdedigen. Spanje Onder-21 neemt het dan in het kader van de EK-kwalificatie op tegen Noord-Macedonië en Israël. Voor Barcelona komt dat goed uit, want die wedstrijden worden afgewerkt in de reguliere interlandperiode en dan staat er geen clubvoetbal op het programma.

De volledige selectie van Spanje Onder-17, dat vanaf 26 oktober deelneemt aan het WK in Brazilië​​​​​​

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer Ansu Fati
Meer over Ansu Fati
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.