Fantasie-team Denemarken voorkomt vernedering in surrealistisch duel

Reacties

Slowakije heeft in een veelbesproken en tamelijk bizarre interland gewonnen van een geïmproviseerd Denemarken. De achtste finalist van het WK speelde (door een uit de hand gelopen conflict) met een ploeg bestaande uit zaalvoetballers en veredelde amateurs. Dat bij elkaar geraapte team verloor uiteraard, maar voorkwam een veegpartij.

Fantasie-team Denemarken voorkomt vernedering in surrealistisch duel
Slowakije
Slowakije
3 - 0
Denemarken
Denemarken

In aanloop naar het oefenduel van woensdag in Trnava (en de Nations League-wedstrijd van zondag tussen Denemarken en Wales) ontstond er bij de Scandinaviërs een bizarre situatie. Een al maanden durend conflict tussen de internationals enerzijds en de Deense voetbalbond DBU anderzijds - een ruzie die gaat over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarbij vooral de portretrechten een belangrijk discussiepunt zijn - bereikte de afgelopen dagen een absoluut kookpunt.

Dat begon afgelopen maandag met het nieuws dat de DBU sprak van 'een staking' van de internationals. De selectie had eerder namelijk een tegenvoorstel gedaan aan de bond, wat resoluut van de hand werd gewezen, waarna het vanuit de spelersgroep stil bleef. Aanvoerder Christian Eriksen sprak maandag zijn onvrede uit over de handelswijze van de hoge heren, maar kwam een dag later met een handreiking. 'We bieden opnieuw een tijdelijke verlenging van de oudere overeenkomst aan, zodat we vandaag nog naar Slowakije kunnen afreizen', sprak de ex-Ajacied in een statement.

Daarmee leek het conflict voor even van de baan, maar niets bleek minder waar. Dinsdag werd plotseling wereldkundig dat de DBU in John Faxe Jensen een tijdelijke vervanger voor bondscoach Åge Hareide had aangesteld, en dat de interim-trainer met een compleet geïmproviseerde selectie zou gaan aantreden tegen Slowakije. De Deense bond wilde de oefenwedstrijd hoe dan ook laten doorgaan, om zo een enorme boete en mogelijk zelfs diskwalificatie voor grote toernooien te voorkomen.

Omdat alle spelers van de twee hoogste Deense niveaus zich solidair verklaarden met de internationals, reisde Denemarken af naar Slowakije met een selectie die bestond uit zes zaalvoetbalinternationals en verder louter semiprofs uit de derde divisie en lager. Dat was dan weer tegen het zere been van de Slowaken, die zich ondanks een financiële compensatie vanuit Denemarken in de maling genomen voelden. Om die onvrede kracht bij te zetten, besloot de Slowaakse bond alle toeschouwers hun geld terug te geven, op één euro per persoon na. Het opgehaalde bedrag gaat naar een goed doel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het Deense fantasie-elftal hield het woensdagavond tien minuten droog, voordat ex-Willem II'er Adam Nemec met het hoofd voor 1-0 tekende. Christoffer Haagh (normaal gesproken keeper van de Deense zaalvoetbalploeg) had daarna nog wel een paar goede reddingen in huis, maar kon tien minuten voor rust niet voorkomen dat Albert Rusnák (ex-FC Groningen) de 2-0 binnenschoot.

Toch liet de ploeg van Jensen zich in de eerste helft een paar keer zien, zeker ook omdat de thuisploeg het behoorlijk rustig aan deed. Zo moest Slowakije-verdediger Martin Skrtel met een sliding voorkomen dat Rasmus Johanson kon uithalen, kwam Kasper Kempel met een dreigende voorzet en schoot Oskar Højbye (net als de andere twee kansrijke Denen actief op het derde niveau) kort daarna hoog over.

Schlemielig
Trainer Jensen - die vooraf voorspelde dat zijn elftal maximaal tien procent balbezit zou gaan hebben - zal halverwege ongetwijfeld hebben gevreesd voor een totale vernedering, maar die kwam er niet. Hij zag zijn spelers direct na rust zelfs nog gevaarlijk worden uit een counter. Het bleek logischerwijs een van de weinige keren dat Denemarken zich voorin meldde, maar achterin hield de ploeg opvallend genoeg lang en knap stand.

Pas in de slotfase van een van de vreemdste interlands ooit liep de score wat verder op. De 25-jarige invaller Adam Fogt (negenvoudig zaalvoetbalinternational) werkte een Slowaakse voorzet met de hak schlemielig in zijn eigen doel, maar desondanks zal de 3-0 eindstand voor hem én de rest van de Deense gelegenheidsploeg voelen als een overwinning.

Overigens is nog niet duidelijk of en hoe het conflict vóór zondag wordt opgelost, en dus ook niet of en met welke ploeg Denemarken de Nations League gaat beginnen, thuis tegen Wales (aftrap 18.00 uur).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.