Fans tijdens het EK: (deels) gevulde stadions en twee zorgenkindjes

Reacties

Iets meer dan twee maanden voor de start van het EK is er nog niet in alle twaalf speelsteden duidelijkheid of er komende zomer fans welkom zijn tijdens de wedstrijden. Een overzicht.

Fans tijdens het EK: (deels) gevulde stadions en twee zorgenkindjes
© Pro Shots

De deadline voor de twaalf speelsteden om de UEFA in te lichten over het aantal toeschouwers dat welkom is tijdens het EK, verliep woensdag. Zes steden hebben inmiddels bekendgemaakt dat er voor een minimaal aantal fans plaats is in het stadion: Amsterdam, Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen en Sint-Petersburg. In München en Rome zijn in principe ook fans welkom, alleen is nog niet duidelijk hoeveel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vanuit Baku (Azerbeidzjan) en Boedapest (Hongarije) is geen officieel bericht naar buiten gekomen. In Baku wordt in het eerste weekend van juni de Formule 1-Grand Prix nog achter gesloten deuren gehouden. In Boedapest waren in september 15.180 fans aanwezig bij de Europese Super Cup-wedstrijd tussen Bayern München en Sevilla, maar over de bezetting tijdens het EK in de Hongaarse speelstad is nog niks bekend.

Bilbao & Dublin
Of Bilbao en Dublin in de zomer nog speelstad van het EK zijn, is zeer de vraag. In de Baskische hoofdstad waren in eerste instantie minstens 13.000 fans welkom als de corona-besmettingen naar een acceptabel niveau zouden dalen. Maar de Spaanse voetbalbond stelde woensdag in een statement dat de Baskische regering onmogelijk op tijd kan voldoen aan de eisen en dat Bilbao daardoor geen toeschouwers kan toelaten.

Vanuit Ierland kwam een vergelijkbaar geluid. De Ierse bond (FAI) kon de UEFA woensdag geen zekerheid geven over het minimumaantal toeschouwers dat welkom is. Omdat Dublin eerder al toegaf dat het alleen speelstad zou blijven als het de aanwezigheid van fans kan garanderen, is het zeer de vraag of het EK inderdaad naar Ierland komt. Het verhaal gaat dat Wembley, nu al het decor van zeven EK-duels, die vier wedstrijden dan overneemt.

toeschouwers tijdens ek

Speelstad Capaciteit Toegestaan
Amsterdam, Johan Cruijff Arena (Ned) 55.500 12.000
Baku, Baku National Stadium (Aze) 68.700 N.n.b.
Bilbao, San Mamés (Spa) 53.332 -
Boedapest, Puskás Aréna (Hon) 67.215 N.n.b.
Boekarest, Arena Nationala (Roe) 55.600 13.000
Dublin, Aviva Stadium (Ier) 51.700 -
Glasgow, Hampden Park (Sch) 51.866 12.000
Kopenhagen, Parken Stadion (Den) 38.065 11.000
Londen, Wembley (Eng) 90.000 10.000
München, Allianz Arena (Dui) 75.000 Ja
Rome, Stadio Olimpico (Ita) 72.698 Ja
Sint-Petersburg, Krestovsky (Rus) 68.134 34.000

Het aantal fans dat welkom is kan nog hoger uitvallen. Het gaat om minimumaantallen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.