Famalicão jaagt met miljardair en superagent op gevestigde orde Portugal

Reacties

De traditionele topdrie in Portugal heeft er een serieuze uitdager bij. Famalicão gaat aan de hand van miljardair Idan Ofer en superagent Jorge Mendes de strijd aan met de gevestigde orde.

Famalicão jaagt met miljardair en superagent op gevestigde orde Portugal

De wisseling van de wacht - Marcel Keizer moest plaatsmaken - heeft Sporting Portugal allerminst vooruitgeholpen. Maandag zette het onbekende Famalicão de gevallen topclub op eigen veld te kijk (1-2). Toch is dat resultaat misschien minder verrassend dan op het eerste oog lijkt. Waar Sporting worstelt met de bestuurlijke en financiële problemen uit het verleden, daar heeft Famalicão sinds vorig jaar een kapitaalkrachtige eigenaar met grote ambities.

Vorig seizoen had Quantum Pacific Group (QPG) van de Israëlische scheepsmagnaat en miljardair Ofer al een meerderheid van de aandelen in Famaliçao vergaard. Het bedrijf, dat ook een derde van de aandelen van Atlético Madrid bezit, vergrootte eerder deze maand het belang in de club tot 85 procent. 'Dit is een samenwerking die zijn stempel moet drukken op het Portugese voetbal', zei president Miguel Ribeiro.

Gezien de resultaten in de Primeira Liga is dat al aardig gelukt. Famalicão heeft nog niet verloren en mag zich na zes duels de trotse koploper noemen met grootmachten als Benfica en FC Porto als achtervolgers. Dat is ook de rol die de nieuwe eigenaar voor ogen had bij de entree van de club met een stadion met plaats voor ruim vijfduizend toeschouwers.

De ambities met de club uit het noorden van Portugal reiken namelijk ver. Na Belenenses in 1946 en Boavista in 2001 moet Famaliçao de derde club buiten de traditionele topdrie worden die de Portugese titel verovert. Vorig jaar werd met de entree van QPG de eerste stap op weg naar dat hogere doel gezet. Onder meer met de komst van negentien nieuwe spelers en een trainerswissel acht duels voor het einde van het seizoen werd promotie naar het hoogste niveau bewerkstelligd.

'Niet al onze wensen komen altijd uit. Deze wel, maar we willen meer, veel meer. Ons doel in de Primeira Liga is groter en ons grootste doel is het vechten om de bovenste plaatsen', zei Ribeiro eind april na het binnenslepen van de promotie als nummer twee achter kampioen Paços Ferreira.

De promotie was de noodzakelijke basis voor de volgende stap. En dus was het een drukke transferzomer met een volgende totale metamorfose van de selectie. De namen van de spelers en vooral van hun clubs vertaalden de ambities maar lieten ook zien welke man er op de achtergrond aan de touwtjes trekt. Famalicão deed vooral zaken met Atlético Madrid, Benfica, Valencia en Wolverhampton Wanderers, niet geheel toevallig de clubs waarmee superzaakwaarnemer Mendes ook vaak zaken doet.

Voorlopig werpen alle inspanningen hun vruchten af. Ondanks de koppositie weigert trainer João Pedro Sousa te hoog van de toren te blazen. 'We kijken van wedstrijd naar wedstrijd. Dat is de beste maner om ons doel te bereiken: handhaving. We gaan onze ambities niet naar boven bijstellen of maar één seconde te denken waar we aan het einde van de rit zouden kunnen staan.' De poging om de euforie te temperen neemt niet weg dat Famaliçao een aanval heeft geopend op de gevestigde orde. Sporting heeft dat maandag ondervonden.

Primeira Liga

Stand Primeira Liga 2019/2020

Portugal

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
FC Porto
34
26
4
4
74-22
+52
82
2
Benfica
34
24
5
5
71-26
+45
77
3
Sporting Braga
34
18
6
10
61-40
+21
60
4
Sporting Lissabon
34
18
6
10
49-34
+15
60
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.