FA wil minder buitenlanders als antwoord op Brexit

Reacties

Groot-Brittannië is in onderhandeling met de Europese Unie over de voorwaarden van de Brexit. Ook voor het voetbal heeft de breuk gevolgen, ondermeer omdat een vrij verkeer van arbeid niet meer aan de orde is. Clubs hebben niet meer de vrijheid spelers uit de EU vast te leggen. De Engelse bond heeft een voorstel om de pijn te verzachten.

FA wil minder buitenlanders als antwoord op Brexit

De FA heeft volgens The Times ingrijpende plannen om de gevolgen van de Brexit het hoofd te bieden. Een van de voorstellen die donderdag worden voorgelegd aan de clubs in de Premier League is om het aantal spelers van buiten Groot-Brittannië flink te beperken: van zeventien naar twaalf per selectie. Voor dertien van de twintig clubs zou deze maatregel gevolgen hebben. Hun huidige selecties herbergen meer dan het beoogde maximum van twaalf buitenlanders. Manchester City en Tottenham Hotspur zijn de koplopers met zeventien buitenlanders.

Het voorstel is bedoeld om de opleiding en doorstroming van spelers van eigen bodem te stimuleren. Voor de clubs zit een aantrekkelijk kant aan het accepteren van deze inperking. In ruil voor het ja-woord zou de FA positief gaan oordelen over een werkvergunning voor élke buitenlander die een contract krijgt bij een Premier League-club.

Bij een negatief besluit van de clubs wacht een ander verhaal, een zogezegd 'no-deal'-scenario. Voor het vastleggen van spelers uit de Europese Unie zouden dan hetzelfde voorwaarden worden gesteld als die nu gelden voor spelers van buiten de EU. Dat betekent dat er onder andere een aantal interlands een noodzakelijke voorwaarde is voor een werkvergunning.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.