FA bevestigt: omstreden Sampson weg bij Engelse vrouwen

Reacties

Mark Sampson vertrekt als bondscoach van de Engelse vrouwen. De FA bevestigde woensdagavond berichtgeving daaromtrent. De 34-jarige trainer kwam onlangs zwaar onder vuur te liggen omdat hij racistische opmerkingen zou hebben gemaakt tegen een van zijn speelsters.

FA bevestigt: omstreden Sampson weg bij Engelse vrouwen

De speelster in kwestie is de in Nigeria geboren Eni Aluko (30). Zij trad in november 2014 met het Engelse nationale elftal op Wembley aan tegen Duitsland. In gesprek met The Guardian vertelde Aluko onlangs wat zich een dag eerder afspeelde. 'We zaten in een hotel. Op de muur hing een lijst met namen van familie en vrienden die de wedstrijd zouden komen bezoeken. Ik zat naast Mark en toen ik hem vertelde dat er familie van mij uit Nigeria zou komen kijken, zei hij: "Nigeria? Zorg ervoor dat ze geen ebola meebrengen".'

Sampson ging in april 2016 persoonlijk op bezoek bij Aluko om te vertellen dat ze niet meer welkom was bij de nationale ploeg. De bond betaalde de speelster overigens wél 80.000 pond voor geheimhouding.

De FA liet twee onderzoeken uitvoeren naar het gedrag van Sampson, maar ondernam vanwege gebrek aan bewijs geen actie. Woensdag meldt de Engelse voetbalbond echter dat ze het volledige onderzoeksrapport pas afgelopen week onder ogen kreeg. 'En daarin staat duidelijk bewijs van onbehoorlijk en onacceptabel gedrag.'

Volgens FA-bestuurder Martin Glenn overschreed Sampson in zijn tijd bij Bristol de professionele grens tussen speelster en coach.

Afgelopen dinsdag speelde Engeland nog een WK-kwalificatieduel met Rusland. In die met 6-0 gewonnen wedstrijd werd Sampson bij het vieren van een doelpunt nadrukkelijk betrokken in de festiviteiten. Dat was als statement en steun bedoeld, zo verklaarde doelpuntenmaakster Nikita Parris na afloop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.