Excelsior stoot zich niet aan dezelfde steen en wint dankzij weergaloze solo

Excelsior heeft zaterdagavond zijn tweede Eredivisie-zege van dit seizoen geboekt. Dankzij een fenomenaal doelpunt van Elías Már Ómarsson wonnen de Rotterdammers nipt van VVV-Venlo.

Excelsior
Excelsior
1 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Excelsior wilde tegen VVV-Venlo iets rechtzetten nadat de ploeg in zijn laatste drie officiële duels een marge van twee treffers had verspeeld. De midweekse nederlaag tegen NEC leidde tot uitschakeling in het toernooi om de TOTO KNVB-beker en in de competitieduels met Willem II en SC Heerenveen leverde Excelsior in totaal vier punten in door late tegengoals.

VVV-Venlo ving dit weekeinde aan op de zesde plaats met liefst elf punten uit zes wedstrijden. Bij een nieuwe zege zou de plaats in de subtop worden verstevigd, maar in de beginfase kwamen de bezoekers er niet aan te pas. Excelsior kende lange periodes van balbezit, zonder dat dit tot veel kansen leidde. De 1-0 viel dan ook niet uit een combinatie, maar was het gevolg van een staaltje individuele klasse. Ómarsson rondde een op eigen helft ingezette solo overtuigend af, nadat hij onderweg slechts twee opponenten tegenkwam. Het betekende zijn eerste Eredivisie-goal.

Door de achterstand werd VVV-Venlo wakker geschud. De Limburgers schakelden niet één, maar wel twee tandjes bij en maakten het de thuisploeg geregeld lastig. Bij een inzet van Jay-Roy Grot fungeerde de paal als bondgenoot van Excelsior, anders was het halverwege 1-1 geweest.

VVV-Venlo zag Peniel Mlapa in de eerste helft geblesseerd uitvallen.

Na de hervatting was VVV-Venlo de bovenliggende partij. De formatie van trainer Maurice Steijn vertaalde het overwicht echter niet in kansen, waardoor Excelsior relatief simpel overeind bleef. Twintig minuten voor tijd probeerde trainer Adrie Poldervaart van de Kralingers het momentum te doen verschuiven met het inbrengen van Mounir El Hamdaoui.

De routinier stond net in het veld toen Excelsior ontsnapte aan de gelijkmaker. Een van richting veranderd schot van Ralf Seuntjens ging net naast. In de laatste vijf minuten moest Excelsior nog met tien man verder. Ali Messaoud moest inrukken nadat hij Axel Borgmann had geraakt met een harde tackle. Martin Pérez kende de rode kaart toe nadat hij zelf de beelden had teruggezien. De thuisploeg hield stand in ondertal.

Excelsior komt zo op negen punten en belandt in de middenmoot, VVV-Venlo staat er met elf punten nog altijd prima voor.