Excelsior promoveert fysio Poldervaart tot hoofdtrainer

Reacties

Excelsior heeft Adrie Poldervaart vastgelegd als nieuwe trainer. De 47-jarige oefenmeester - die onlangs zijn hoogste trainersdiploma behaalde - tekent vandaag een contract voor twee seizoenen (met een optie voor nog een jaar) bij de Rotterdammers. Poldervaart is al 25 jaar actief als fysiotherapeut bij Excelsior en was de afgelopen drie seizoenen hoofdtrainer van Tweede Divisionist Barendrecht.

Excelsior promoveert fysio Poldervaart tot hoofdtrainer

Poldervaart was in eerste instantie geen optie als nieuwe hoofdtrainer, maar uiteindelijk ontpopte hij zich tot de belangrijkste kandidaat om hoofdtrainer van Excelsior te worden. Algemeen directeur Ferry de Haan bevestigde vorige week de kandidatuur van de fysiotherapeut. De voorbije dagen zijn de contractonderhandelingen afgerond, woensdag wordt Poldervaart gepresenteerd als nieuwe trainer.

Poldervaart werkte in het amateurvoetbal in de Rijnmond-regio bij OHVV, Nieuwenhoorn, Spijkenisse, Zwaluwen Vlaardingen en Barendrecht. In zijn tijd bij Zwaluwen kreeg hij de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer, bij Barendrecht (waar hij al drie seizoenen hoofdtrainer is) eindigde hij het afgelopen seizoen als vierde in de Tweede Divisie. Extra aanbeveling: Poldervaart laat zijn ploegen fraai voetbal spelen. Veel pressing over het hele veld, altijd de opbouw van de tegenstander verstoren, veel positiewisselingen en aantrekkelijk voetbal.

Poldervaart heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het hoofdtrainerschap bij Excelsior ambieert. De Haan moedigde hem ook aan de cursus coach betaald voetbal te doen. De nieuwe trainer liet de afgelopen weken al enkele malen weten te begrijpen dat Excelsior eerst andere mogelijkheden onderzoekt.

Profiel
De zoektocht van de Rotterdammers naar een geschikte opvolger voor Mitchell van der Gaag duurde bijna drie maanden. De uitkomst is opmerkelijk. Na bijna drie maanden bedenktijd is de nieuwe trainer iemand die al 25 jaar rondloopt in een andere functie op de club. De trainer is na de naar FC Groningen vertrekkende Danny Buijs de tweede trainer die vers van de cursus de Eredivisie instroomt.

Algemeen directeur Ferry de Haan rondde begin deze week de laatste onderhandelingen met Poldervaart af. 'Adrie voldoet aan het functie-profiel. Hij is innovatief, heeft bewezen met beperkte middelen te kunnen werken en laat zijn elftallen herkenbaar voetbal spelen.' Dat was drie maanden geleden ook het geval, maar Poldervaart gold niet als eerste keus. De namen van Marcel Keizer, Ernest Faber en Albert Stuivenberg prijkten op het verlanglijstje van de Rotterdammers, maar om uiteenlopende redenen zagen deze oefenmeesters af van een baan bij Excelsior.

'Je vraagt je op een gegeven moment af of we dan een naam moeten halen om een naam te hebben?', concludeerde De Haan. 'Zeker als je weet dat je de man die voldoet aan wat je wilt hier rondloopt. Dit past ook wel bij Excelsior. Trainers als Marinus Dijkhuizen en Jon-Dahl Tomasson hadden ook nooit als trainer op dit niveau gewerkt. Als je een assistent na twee jaar doorschuift, zou dat heel normaal gevonden worden. Nu is het de fysiotherapeut met een schat aan trainerservaring.'

Gedekt
Dat laatste maakt de stap opmerkelijk. Poldervaart is al 25 jaar actief als fysiotherapeut bij Excelsior. De Haan: 'Hij kent de club, wij kennen hem, we kennen zijn manier van trainen en hij is de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij het hele fysiologische verhaal. Op dat gebied hebben we al grote stappen gemaakt.' Het lijkt een risico om Poldervaart – die het afgelopen seizoen in het kader van zijn cursus stage liep bij Excelsior en in de eerste seizoenshelft bij FC Utrecht onder Erik ten Hag – eindverantwoordelijk te maken. 'Een trainer aanstellen blijft altijd een gok', erkent De Haan. 'Iedere trainer is afhankelijk van zijn materiaal. Wij zullen Adrie als trainer beoordelen, niet als fysiotherapeut. We hebben ook een ervaren staf. Ze kennen elkaar goed, dat kan ook een voordeel zijn. Bij Excelsior weet je dat je als trainer gedekt wordt door de directie. Of dat nou Adrie is, of een ander, zo hebben we altijd gewerkt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.