Excelsior verspeelt weer ruime voorsprong, NEC profiteert en bekert verder

NEC heeft zich ten koste van Excelsior geplaatst voor de tweede ronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Guus Joppen zorgde in de verlenging voor het beslissende doelpunt. Aan de kant van de Kralingers, die zich opnieuw geen raad wisten met een ruime voorsprong, maakte Mounir El Hamdaoui na bijna veertien jaar zijn rentree.

Excelsior
Excelsior
nv
2 - 3
N.E.C.
N.E.C.

De thuisclub startte uitstekend in het Van Donge & De Roo Stadion, want na 24 minuten leidde Excelsior al met 2-0. Luigi Bruins opende in de twintigste minuut de score uit een door Leroy Labylle veroorzaakte strafschop en door een eigen doelpunt van Robin Buwalda werd de voorsprong verdubbeld.

NEC hoefde echter niet te wanhopen, aangezien Excelsior zijn laatste drie duels in de Eredivisie telkens een 2-0 voorsprong weggaf. Die wedstrijden leverden in totaal slechts twee punten op. Nog voor rust kwamen de bezoekers ook terug in de wedstrijd door een benutte penalty van Anass Achahbar.

Het eerste hoogtepunt van de tweede helft was de invalbeurt van El Hamdaoui, die na 5.098 dagen zijn rentree maakte bij Excelsior, in de 68ste minuut. NEC kwam eigenlijk totaal niet in de buurt van de gelijkmaker, maar door een overtreding van Hervé Matthys kregen de bezoekers een strafschop die door Sven Braken werd binnengeschoten.

Voor de vierde wedstrijd op rij gaf Excelsior dus een 2-0 voorsprong weg en de Kralingers kregen drie minuten opnieuw een tegenvaller te verwerken toen Marcus Edwards voor een schwalbe zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Met tien tegen elf was de thuisclub diep in de extra speeltijd nog dicht bij de 3-2, maar de paal stond een glorieuze rentree van El Hamdaoui in de weg en dus gingen beide ploegen verlengen. Joppen kroonde zich daarin tot matchwinner.