Excelsior geeft gevreesde plek op de ranglijst over aan FC Emmen

Excelsior heeft de zestiende plek op de ranglijst van de Eredivisie in een onderling duel overgegeven aan FC Emmen. Zes knotsgekke minuten leverden een 2-1 overwinning op voor de Rotterdammers.

Excelsior
Excelsior
2 - 1
FC Emmen
FC Emmen

FC Emmen had vooraf aan de uitwedstrijd tegen Excelsior een plek op de ranglijst van de Eredivise die de Rotterdammers dolgraag over wilden nemen. De vijftiende plek van FC Emmen was namelijk precies de plek boven de gevreesde nacompetitieplekken. Een van die plekken, de zestiende plaats op de ranglijst, was juist in het bezit van Excelsior.

Een statistiek die in het voordeel sprak van Excelsior was dat FC Emmen de afgelopen vier wedstrijden steeds minimaal twee goals tegen kreeg. Maar om te scoren moet je wel tot schietkansen komen en daar ontbrak het in de eerste helft aan beide kanten aan. Emmen-verdediger Andrej Lukic was vlak voor rust het dichtst bij een openingstreffer. De Kroaat kopte de bal over het vijandelijke doel, waarmee de ruststand logischerwijs 0-0 was.

In de tweede helft durfden beide ploegen meer risico te nemen en dat werd na 58 minuten beloond met de eerste goal van de wedstrijd. Caner Cavlan slingerde de bal voor het doel en daar stond Michael de Leeuw die à la Beb Bakhuys de bal middels een snoekduik tegen het net kopte: 0-1. Het was de eerste goal van De Leeuw sinds zijn terugkeer in de Eredivisie. Het was het laatste kunstje van de 32-jarige aanvaller, die meteen gewisseld werd.

Vanaf de bank moest De Leeuw echter toekijken hoe zijn ploeg tóch weer goals moest incasseren. Na de openingsgoal was het Marcus Edwards die zich namens Excelsior liet gelden met zijn handelsmerk. Geen speler kwam in 2019 tot meer succesvolle dribbels dan hij en drie minuten na de 1-0 verzilverde hij een volgende succesvolle dribbel met een goal: 1-1.

Het hek bleek van de dam. Dennis Eckert, die na 52 minuten was ingevallen voor Luigi Bruins, zorgde er namelijk wéér drie minuten later voor dat FC Emmen ook voor de vijfde wedstrijd op rij een tweede tegentreffer moest incasseren: 2-1. FC Emmen zag de 0-1 voorsprong zodoende binnen zes minuten als sneeuw voor de Rotterdamse zon verdwijnen en moest weer alle zeilen bijzetten om buiten de gevarenzone op de Eredivisie-ranglijst te blijven.

Dat lukte niet, ook niet met de ruim twee meter lange doelman Kjell Scherpen als spits bij dode spelmomenten. Excelsior hield stand en boekt daarmee voor het eerst sinds september 2010 drie thuisoverwinningen op rij. En belangrijker nog voor de formatie van Adrie Poldervaart: de Rotterdammers kruipen naar een veilige veertiende plek op de ranglijst.