Excelsior doet goede zaken na historische bliksemstart in kelderkraker

Excelsior heeft zondag een cruciale overwinning op directe concurrent SC Cambuur geboekt. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen veegde in de eerste helft werkelijk de vloer aan met zijn tegenstander en had daaraan ruimschoots genoeg.

Excelsior
Excelsior
4 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Excelsior verloor zijn laatste vijf competitieduels en ging daardoor niet vol zelfvertrouwen de kelderkraker met hekkensluiter Cambuur in, maar daar was niets van te merken. De thuisploeg schoot uit de startblokken en kwam na zes minuten op voorsprong dankzij een droge schuiver van Kenzo Goudmijn. Na gestuntel van Cambuur-keeper Robbin Ruiter maakte Leon Bergsma even daarna een eigen goal: 2-0.

De 3-0 van Siebe Horemans viel al na twintig minuten. Nog nooit eerder maakte Excelsior zo snel in een Eredivisie-wedstrijd zijn derde doelpunt van het duel. Cambuur-trainer Sjors Ultee was woedend en voerde direct een dubbele wissel door. Mimoun Mahi werd naar de kant gehaald omdat hij aangeslagen was, maar Bergsma werd simpelweg gestraft voor een slecht optreden.

De wissels veranderden het spelbeeld niet. Na ruim een halfuur kwam Excelsior zelfs op 4-0, dankzij een prachtige volley van Lazaros Lamprou. Peer Koopmeiners leek daarna op weg naar de vijfde goal: toen hij op Ruiter afstormde koos de middenvelder echter voor een pass opzij, die onderschept werd. Vlak voor rust raakte Navarone Foor namens Cambuur met een vrije trap de paal en dus bleef het 4-0 bij rust.

Ultee greep halverwege opnieuw in en voerde een driedubbele wissel door. Met Jamie Jacobs, Robin Maulun en Roberts Uldrikis in de ploeg leefde Cambuur in de tweede helft zowaar op en deed het vijf minuten na de hervatting iets terug, die raak schoot op aangeven van Maulun. De Leeuwarders kregen daarna ook kansen op de 4-2, maar Excelsior-doelman Stijn van Gassel voorkwam die.

Uiteindelijk mocht Cambuur zich gelukkig prijzen dat het niet nog met een grotere nederlaag naar huis ging. Horemans kopte uit een corner tegen de paal en Nikolas Agrafiotis schoot een strafschop letterlijk het stadion uit. Dijkhuizen haalde de Griekse spits direct daarna naar de kant en zag dat zijn ploeg in het laatste kwartier niet meer in de problemen kwam. Daardoor verlaten de Kralingers de gevarenzone.