Excelsior degradeert na vijf jaar uit Eredivisie door wraak RKC

Excelsior is woensdagavond na vijf seizoenen uit de Eredivisie gedegradeerd. Uitgerekend RKC Waalwijk, dat in 2014 juist haar Waterloo vond tegen de Rotterdammers, gaat ten koste van Excelsior naar de finale van de play-offs om promotie/degradatie.

Excelsior
Excelsior
1 - 1
RKC Waalwijk

Na de 2-1 nederlaag van afgelopen zondag lag het initiatief bij Excelsior. De Rotterdammers hadden weliswaar veel balbezit, maar het was veelzeggend dat een van richting veranderd schot van Luigi Bruins het meeste gevaar opleverde in de eerste helft.

RKC speelde gecontroleerd en liet aanvallend nog minder zien dan de thuisploeg. De openingstreffer van de efficiënte Waalwijkers kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. In de 38ste minuut gaf Feyenoord-huurling Emil Hansson een voorzet met veel gevoel, die Stijn Spierings knap tegendraads binnenkopte: 0-1.

Die voorsprong gaf RKC na rust snel weg. Bruins kreeg vrij baan in de as en gaf de bal breed op Elías Már Ómarsson, die de gelijkmaker fraai binnen schoot via de onderkant van de lat. Excelsior kreeg de geest en joeg op meer, maar creëerde niet veel mogelijkheden.

Twintig minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een onverwachte meevaller. Scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf Spierings zijn tweede gele kaart voor hands, waardoor RKC met tien man moest overleven. Excelsior kreeg via Dennis Eckert, Hervé Matthys en Thomas Oude Kotte goede kansen op de felbegeerde 2-1, maar kwam niet meer tot scoren.

RKC hield stand en strijdt in een tweeluik met Go Ahead Eagles om terugkeer in de Eredivisie. Die wedstrijden vinden komende zaterdag en dinsdag plaats. Voor Excelsior is de degradatie een passend slot voor een seizoen waarin het langzaam bergafwaarts ging. Na het ontslag van Adrie Poldervaart moest Ricardo Moniz de meubelen redden, een missie die in de play-offs vroeg is mislukt.