Everton en jubilaris Rooney geven zege uit handen tegen tiental City

Everton heeft maandagavond twee punten laten liggen op bezoek bij Manchester City: 1-1. Op papier een prima resultaat, maar de ploeg van manager Ronald Koeman speelde ruim een helft met een man meer en incasseerde de gelijkmaker pas vlak voor tijd.

Met zijn oude trainer José Mourinho op de tribune - Manchester United neemt het in speelronde vijf op tegen Everton - liet Wayne Rooney zien zijn oude vorm weer helemaal terug te hebben. Hij was bij alle gevaarlijke momenten van Everton betrokken, maakte meters en zette in de 35ste minuut de 0-1 op het scorebord, zijn tweehonderdste doelpunt in de Premier League.

Na balverlies van Leroy Sané, die als een veredelde linksback speelde bij City, schakelde Everton razendsnel om. Een scherpe voorzet van Dominic Calvert-Lewin werd vervolgens door Rooney met een razendsnelle voetbeweging tot doelpunt gepromoveerd. Even daarvoor had Sergio Agüero aan de andere kant moeten scoren, maar de Argentijn faalde in de afronding.

Het doelpunt van Wayne Rooney.

Nog voor rust namen de problemen van City toe. In een tijdsbestek van twee minuten pakte Kyle Walker twee gele kaarten - waarvan zeker de laatste twijfelachtig was - en dus moest de ploeg van trainer Pep Guardiola ruim een helft met tien man door.

Het moment waarop Kyle Walker zijn tweede gele kaart ontving, tot verbijstering van heel Manchester City.

Toch was het City dat in de tweede helft het betere van het spel had tegen Everton, waar Maarten Stekelenburg op de bank zat en Davy Klaassen het net als de kersverse aankoop Gylfi Sigurdsson moest doen met een invalbeurt van dertig minuten. Guardiola bracht met Raheem Sterling voor de tegenvallende Gabriel Jesus en nieuwkomer Bernardo Silva twee frisse aanvallers het veld in.

Kevin De Bruyne was de gevaarlijkste man aan de kant van de thuisploeg. De Belg strooide met goede passes en bracht Agüero twee keer in scoringspositie, maar Everton hield lang stand. Ook Sterling en Danilo kregen de bal ondanks grote mogelijkheden niet achter doelman Jordan Pickford. In de 82ste minuut ging het echter toch nog mis voor de mannen van Koeman. Sterling nam een afvallende bal in één keer op zijn slof en liet Pickford kansloos: 1-1.

Tot overmaat van ramp werd het in de 89ste minuut ook weer tien tegen tien, omdat Morgan Schneiderlin zijn tweede gele kaart kreeg na een stevige, maar correct lijkende ingreep. Omdat Sterling nog een grote kans op de 2-1 om zeep hielp, startte de ploeg van Koeman met een gelijkspel aan de loodzware race in de Premier League. De komende weken spelen The Toffees tegen achtereenvolgens Chelsea (uit), Tottenham Hotspur (thuis) en Manchester United (uit).