Europese topclubs zitten achter MVV-talent Mbuyamba aan

Reacties

Xavier Mbuyamba is bezig aan zijn laatste weken in dienst van MVV Maastricht. De pas zeventienjarige verdediger brak dit seizoen door in het eerste elftal van de Limburgers en heeft de belangstelling van menig topclub gewekt.

Europese topclubs zitten achter MVV-talent Mbuyamba aan

Zo is Mbuyamba momenteel op bezoek bij het zeer geïnteresseerde Chelsea. 'Hij traint daar de komende dagen mee met verschillende elftallen, om te kijken waar hij qua niveau zou moeten instromen. Dat kan de Onder-17, Onder-18, Onder-19 of Onder-23 zijn. Chelsea heeft al laten weten hem graag te willen inlijven', laat zaakwaarnemer Carlos Barros van Prestige Sports desgevraagd weten aan Voetbal International.

Aanvankelijk richtte Mbuyamba, bij MVV niet in het bezit van een profcontract, zich op een langer verblijf in Maastricht. 'Maar MVV wachtte heel lang met het doen van een aanbieding. Toen het voorstel er wel was, werd Xavier plotseling op de bank gezet omdat hij niet meteen zijn handtekening zette. Die houding heeft ervoor gezorgd dat we om ons heen zijn gaan kijken. Jammer, want hij had best nog één of twee jaar met MVV in de Keuken Kampioen Divisie willen spelen.'

Met zijn 1.95 meter is Mbuyamba een opvallende verschijning. In november 2018 maakte de centrale verdediger op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van MVV, waarna nog tien optredens volgden. Een opvallende prestatie voor een speler op die leeftijd, maar toch zijn het vooral buitenlandse clubs die hem in het vizier hebben. Zo zijn ook Celtic, FC Porto, Bayern München en Liverpool bovengemiddeld geïnteresseerd. Vanuit de Eredivisie volgen onder meer Heracles Almelo en FC Groningen zijn verrichtingen, al is die interesse nog niet concreet.

Xavier Mbuyamba vecht een kopduel uit met Sparta-spits Lars Veldwijk.
Xavier Mbuyamba vecht een kopduel uit met Sparta-spits Lars Veldwijk.

'Het lijkt erop alsof de Nederlandse clubs een beetje hebben liggen slapen, al komt het misschien ook doordat Xavier een tijd op de bank heeft gezeten omdat hij niet meteen op de aanbieding van MVV inging. Op dit moment heeft Chelsea de beste papieren. Het is nu afwachten wat zijn gevoel is bij die club. We zijn er nog niet helemaal uit over wat we gaan doen, zijn ontwikkeling staat centraal in die keuze', aldus Barros.

Dat er zelden spelers vanuit de jeugdopleiding doorbreken bij een buitenlandse topclub, is voor Mbuyamba niet direct een reden om niet in te gaan op de belangstelling van bijvoorbeeld Chelsea. 'De doorstroom naar het betaald voetbal is wel heel groot. En hij is zeventien jaar, als hij zich daar in de jeugd het beste kan ontwikkelen is dat het belangrijkst. Het liefst zou hij ergens in het eerste spelen, maar het is niet dat in Nederland heel veel centrumverdedigers van zijn leeftijd de kans krijgen. Dan gaat het dus om een keuze waar hij zich het beste kan ontwikkelen in de jeugd.'

Overigens is het nog maar de vraag of het daadwerkelijk tot een transfer van Mbuyamba naar Chelsea komt. De Engelse grootmacht hangt immers een transferban voor twee transferperiodes boven het hoofd, waar het bij het CAS beroep tegen heeft aangetekend. 'Dat is nog afwachten, ook voor ons. De mensen bij Chelsea kijken naar wat er mogelijk is. Het is niet uitgesloten dat Mbuyamba zelfs bij een transferban kan worden aangetrokken, omdat hij nu nog amateur is. Maar dat is gissen. Er zijn meerdere heel mooie opties voor hem. We gaan nu bekijken wat de beste optie is en hopen dan snel duidelijkheid te hebben', besluit Barros.

Bekijk hier al onze video's
Meer MVV Maastricht
Meer over MVV Maastricht
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.