Europese deelnemers krijgen veel, maar niet alle ruimte van de KNVB

Reacties

De KNVB is er niet in geslaagd om de Europese deelnemers in de Eredivisie volledig tegemoet te komen. De voetbalbond wil Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ de ruimte bieden richting Europese duels, maar ontkomt er niet aan om tegelijkertijd topduels in te plannen ná een Europese speelronde.

Europese deelnemers krijgen veel, maar niet alle ruimte van de KNVB
© Pro Shots

In het concept competitieprogramma dat woensdag bekend werd is te zien dat de meeste topduels na Europese speelrondes worden gespeeld. 'Helaas ontkomen we hier niet aan. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte die er is om gelijke omstandigheden te creëren, mede gezien het risicokarakter van deze wedstrijden waardoor ze verplicht op zondag gespeeld moeten worden', licht manager competitiezaken Jan Bluyssen toe.

'In de eerste helft van de competitie zijn er vier mogelijkheden en in de tweede competitiehelft slechts drie speelrondes waar deze topwedstrijden onder gelijke omstandigheden zouden kunnen worden ingepland', vervolgt Bluyssen. 'Als we daar gebruik van willen maken, betekent dat echter dat alle toppers in januari moeten worden afgewerkt en dat moeten we ook niet willen.'

Verplaatsen
PSV, Twente en AZ spelen mogelijk in augustus nog een Europese voorronde. PSV en Twente maakten al gebruik van de mogelijkheid on de competitiewedstrijd tussen die twee wedstrijden te verplaatsen naar woensdag 31 augustus. Het gaat om PSV-FC Volendam en FC Twente-Excelsior. De Europese deelnemers zijn opnieuw vrijgesteld van de eerste ronde in het toernooi om de TOTO KNVB-beker.

De KNVB meldt tevens dat het programma continu veranderd kan worden, afhankelijk van de prestaties van de Europese deelnemers. Uiterlijk eind augustus kijkt de bond of de speelrondes tot de winterstop nog aangepast moeten worden. In november gebeurt dat voor de speelrondes 21 tot en met 32.

De krakers in het Eredivisie-seizoen 2022/23:

Ronde Dag Wedstrijd
5 Zaterdag 3 september FC Twente - PSV
6 Zondag 11 september AZ - FC Twente
7 Zondag 18 september PSV - Feyenoord
7 Zondag 18 september AZ - Ajax
9 Zondag 9 oktober Feyenoord - FC Twente
10 Zondag 16 oktober AZ - Feyenoord
13 n.n.b. Ajax - PSV
14 n.n.b. PSV - AZ
16 Zaterdag 14 januari Ajax - FC Twente
17 Zondag 22 januari Feyenoord - Ajax
19 Zondag 29 januari FC Twente - Feyenoord
20 Zondag 5 februari Feyenoord - PSV
22 n.n.b. Feyenoord - AZ
23 n.n.b. PSV - FC Twente
26 n.n.b. Ajax - Feyenoord
26 n.n.b. FC Twente - AZ
30 n.n.b. PSV - Ajax
31 n.n.b. Ajax - AZ
34 Zondag 28 mei AZ - PSV
34 Zondag 28 mei FC Twente - Ajax
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.