Europese clubs gezonder dan ooit: unicum na invoering Financial Fair Play

Reacties

Voor het eerst sinds de invoering van Financial Fair Play in 2011 hebben profclubs na aftrek van alle kostenposten winst geboekt. De UEFA meldt dat Europese clubs financieel gezonder zijn dan ooit.

Europese clubs gezonder dan ooit: unicum na invoering Financial Fair Play

In 2011 besloot de UEFA FFP in het leven te roepen, om de schuldenlast van Europese clubs terug te dringen. Uitgangspunt van het financiële plan is grofweg gezegd dat een club niet meer mag uitgeven dan dat er binnenkomt over een periode van drie jaar.

Toen zeven jaar geleden FFP werd ingevoerd draaiden Europese clubs uitkomend op het hoogste niveau van hun land gezamenlijk een verlies van in totaal 1,7 miljard euro. De afgelopen jaren nam dit bedrag fors af en in 2017 werd voor het eerst zwarte cijfers geschreven (zie grafiek onder). Berekeningen tonen aan dat 718 clubs gezamenlijk 600 miljoen winst maakten.

De stijgende lijn is ook over een hele competitie zichtbaar. De UEFA meldt dat 29 van de 54 competities in Europa winstgevend waren, tegenover acht winstgevende competities tijdens de start van FFP. Dit heeft onder andere te maken met een hogere winst uit kaartverkoop, de totale verdiensten van een club ligt gemiddeld zo'n zevenmaal hoger dan twintig jaar geleden.

UEFA-president Aleksander Ceferin is trots. 'Dit success is het resultaat van hard werken. FFP heeft voor een platform gezorgd, waar clubs hun kosten kunnen beheren en schulden kunnen afbetalen. Nu is het tijd voor een volgende stap. Dat is ook de reden dat we de regels strenger gaan hanteren, om te zorgen voor nog meer transparantie en harmonisering van financiële zaken.'

© UEFA
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.