Europees avontuur AZ krijgt vervolg na remise bij Anzhi

Reacties

AZ heeft het onnodig spannend gehouden in Rusland, maar het resultaat is positief voor de Alkmaarders. Het 0-0 gelijkspel bij FC Anzhi brengt AZ in de kwartfinale van de Europa League.

Europees avontuur AZ krijgt vervolg na remise bij Anzhi

De geschorste Dick Advocaat kon vanaf de tribune met genoegen aanschouwen dat zijn aanpassingen resultaat hadden. De tactiek met meer defensieve zekerheden leverde FC Anzhi onoverkomelijke problemen op. De Russen ontbeerden de ideeën om het opgedrongen initiatief om te zetten in kansen.

In het Alkmaarse strijdplan, dat werd ondersteund door de voordelige marge van de heenwedstrijd (1-0), was ook een offensieve rol weggelegd voor de backs Mattias Johanssson en Simon Poulsen. Dat vertaalde zich ook in de eerste grote kans voor AZ, dat het eerste half uur de Russische druk simpel had weerstaan.

Een actie van linksback Poulsen strandde net buiten het strafschopgebied na een overtreding van FC Anzhi. Uit de vrije trap schoot Nemanja Gudelj de bal over de muur maar ook via de buitenkant van de paal naast.

Kort na rust verzuimde AZ andermaal de wedstrijd voortijdig te beslissen. Anzhi-keeper Mikhail Kerzakov bleef treffers van Steven Berghuis en Aaron Jóhannsson (foto) bespaard, zoals de twee aanvallers ook in de tweede helft hun pogingen zagen stranden.

Deze gemiste kansen bleven zonder gevolgen voor de Alkmaarders. FC Anzhi slaagde er alleen in de slotfase in de druk op het doel van AZ echt op te voeren. Bij het wanhoopsoffensief ging ook doelman Kerzhakov in de blessuretijd mee naar voren. Het was vergeefs en bleek de voorbode van de genadeklap. Berghuis werd tijdens een snelle counter op weg naar het lege doel getorperdeerd door Karlen Mkrtchyan, die met zijn rode kaart het einde van de Russische hoop illustreerde.

In plaats van FC Anzhi gaat AZ vrijdag bij de loting voor de kwartfinale in de koker.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.