Europa League ver weg voor AZ na nederlaag op Celtic Park

Reacties

Het wordt een zware klus voor AZ om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken. Celtic was woensdagavond in het heenduel op Celtic Park met 2-0 te sterk, waardoor de Alkmaarders volgende week donderdag aan de bak moeten om niet de Conference League in te gaan.

Europa League ver weg voor AZ na nederlaag op Celtic Park
© Pro Shots
Celtic
Celtic
2 - 0
AZ
AZ

Na zijn veelbesproken reserverol tegen RKC Waalwijk besloot trainer Pascal Jansen om Teun Koopmeiners woensdagavond op het volgepakte Celtic Park wel in de basis te zetten. Dat betaalde zich na zes minuten bijna direct uit, toen de captain doorkwam over de linkerflank en de in de basis debuterende Vangelis Pavlidis bediende. De Griekse spits was heel dicht bij zijn eerste AZ-goal, maar zag zijn inzet via Joe Hart en de binnenkant van de paal net niet het doel ingaan.

AZ dook daarna nog vaker op voor het doel van Celtic, maar zo dicht als in de zesde minuut kwamen de Alkmaarders niet meer in de buurt van een doelpunt. Inzetten van Zakaria Aboukhlal waren niet overtuigend genoeg om Hart in de verlegenheid te brengen. En dus zocht AZ met een achterstand de kleedkamers op, want in de twaalfde minuut had Kyogo Furuhashi voor de Schotse voorsprong gezorgd door een voorzet van David Turnbull bij de tweede paal binnen te werken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor de Japanse aanwinst was het al zijn zesde goal dit seizoen. Celtic zette Hobie Verhulst, die de voorkeur kreeg boven de maandag gepresenteerde Peter Vindahl Jensen, daarna vaker aan het werk, maar de AZ-doelman bleef prima overeind bij schoten van Liel Abada, Tom Rogic en James Forrest. Daarmee gaf de doelman de Alkmaarders de kans na rust verder zoeken naar de gelijkmaker, maar die bleef wederom uit.

Mogelijkheden waren er zeker. Zo kreeg Thijs Oosting al vroeg in de tweede helft een dot van een kans nadat Pavlidis nog was gestuit, maar de gelegenheidslinksback schoot van dichtbij hoog over. Enkele minuten later was Aboukhlal wederom dreigend, dit keer eindigde zijn schot in het zijnet. Na die sterke start kreeg AZ het deksel in de 61ste minuut op de neus, toen Forrest via Timo Letschert met heel veel geluk de 2-0 maakte.

Jansen probeerde zijn ploeg daarna van een impuls te voorzien door Hakon Evjen, Jordy Clasie en de jonge Ernest Poku te brengen. AZ zette ook nog wel aan voor een slotoffensief in de hoop de achterstand te verkleinen met het oog op de return, maar dat lukte niet. Het mocht zelfs van geluk spreken dat Celtic niet nog een derde goal maakte, toen Verhulst en Bruno Martins Indi bij een hachelijk moment voor het doel de bal van de lijn haalden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Do 26 aug. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.