Eredivisie-clubs boeken slechts bescheiden winst

Reacties

Pal na de Russische investering maakte Roda JC Kerkrade als vijftiende club zijn jaarcijfers over het seizoen 2015/16 bekend. Bijna twee miljoen verlies leden de Limburgers over het afgelopen seizoen.

Eredivisie-clubs boeken slechts bescheiden winst

Alleen FC Utrecht (4,9 miljoen in de min) en Vitesse (13,3 miljoen in het rood) presteerden nog slechter. Niet toevallig ook clubs die worden gerund door rijke geldschieters. De clubs zonder private eigenaar noteerden over het algemeen zwarte cijfers. Tien van de vijftien clubs maakten winst. Met daarbij wel een speciale vermelding voor FC Twente. Normaal gesproken had de club Utrecht-achtige verliezen genoteerd, maar dankzij de reddingsoperatie waarin schulden werden kwijtgescholden maakte de club toch winst. Opvallend waren verder de rode cijfers in Amsterdam en Heerenveen (allebei zeven ton).

Opgeteld maakte de Eredivisie over 2015/16 een winst van ruim negen miljoen euro. De bijzondere jaarcijfers van FC Twente buiten beschouwing gelaten, waren de clubs samen goed voor een winst van één miljoen. Bescheiden, gezien de enorme export van voetballers met als eyecatcher Georginio Wijnaldum die in de betreffende jaargang voor een miljoen of twintig werd verkocht. De conclusie is dan ook dat behalve private investeerders, de transferinkomsten nog altijd een belangrijke levensader vormen om de begrotingen sluitend te krijgen.

Alleen Heracles Almelo, ADO Den Haag en Excelsior hebben nog geen financiële verslagen over het vorige seizoen gepresenteerd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.