Eredivisie-taferelen in Frankrijk: play-offs, simulatie en presidentiële inmenging

Reacties

Op last van de Franse overheid wordt het seizoen in de Ligue 1 niet meer afgemaakt, maar Olympique Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas laat het er niet bij zitten. De baas van de club van Memphis Depay en Kenny Tete heeft volgens Franse media een plan van 23 pagina's opgesteld waarin hij voorstelt het seizoen te beëindigen met play-offs.

Eredivisie-taferelen in Frankrijk: play-offs, simulatie en presidentiële inmenging

Behalve naar de LFP heeft Aulas het document ook verstuurd naar bonsvoorzitter Noël Le Graët en UEFA-directeur Giorgio Marchetti. De voorzitter van Lyon stelt daarin voor play-offs te houden met drie fases, om zo de strijd om de landstitel en de Europese tickets op sportieve gronden te laten beslissen. Uiteindelijk zouden in de derde knockout-fase acht clubs moeten overblijven. De winnaar is kampioen, de finalist gaat ook naar de Champions League, de nummer drie naar de voorronde en de nummer vier naar de Europa League.

Aulas lijkt daarbij wel vooral te denken aan het belang van Lyon, want dat staat na 28 speelronden op de zevende plaats in de Ligue 1 en grijpt dus overal naast als de Franse bond op basis van de huidige ranglijst de Europese tickets verdeelt. Maar koploper Paris Saint-Germain zal met twaalf punten voorsprong op nummer twee Olympique Marseille niet zitten te springen om nog play-offs te spelen, terwijl de nummers drie en vier Stade Rennes en Lille ook geen enkel belang hebben bij het doorwrochte plan van Aulas.

Ligue 1

Stand Ligue 1 2019/2020

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSG
27
22
2
3
75-24
+51
68
2
Olympique Marseille
28
16
8
4
41-29
+12
56
3
Rennes
28
15
5
8
38-24
+14
50
4
Lille
28
15
4
9
35-27
+8
49
5
Nice
28
11
8
9
41-38
+3
41
6
Reims
28
10
11
7
26-21
+5
41
7
Olympique Lyonnais
28
11
7
10
42-27
+15
40
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Dat de clubs ook in Frankrijk vooral aan hun eigenbelang denken, blijkt wel uit het feit dat ook Lille deze woensdag een lijvig document heeft verstuurd naar de Franse premier, de Minister van Sport en de LFP en de Franse bond (FFF). Daarin pleit de club uit Noord-Frankrijk, momenteel vierde in de stand, dat er met een wiskundige formule moet worden berekend hoe de ranglijst er aan het einde van dit seizoen uit zou zien. Volgens die berekening zou Lille naar de derde plaats stijgen: goed voor een plek in de CL-voorronde.

De hervatting van de competitie op een andere manier, zoals Lyon voorstelt, acht de club niet eerlijk. Ook vindt Lille het geen goed plan als de huidige stand wordt genomen als leidraad voor de verdeling van de Europese tickets. In de laatste tien speelronden kan immers nog veel veranderen. Lille heeft bijoorbeeld al twee keer tegen PSG gespeeld, nummer drie Rennes pas één keer. En dus pleit voorzitter Gérard Lopez ervoor dat er met een wiskundige simulatie wordt berekend hoe de stand er na 38 duels zou uitzien.

Macron
Taferelen zoals in Nederland zijn ook het Franse voetbal dus niet vreemd. Maar de Franse president gaat volgens Le Parisien nog een stapje verder. Emmanuel Macron wil niet dat er in Duitsland, Engeland, Italië en Spanje wel wordt gevoetbald, nu de Ligue 1 en de Ligue 2 op zijn vroegst weer van start gaan in augustus. Macron zou daarom al enkele telefoontjes heben gepleegd, terwijl de Minister van Sport al heeft gesproken met haar collega's uit Italië en Duitsland en ook met Spanje gaat bellen. De regering heeft het bericht ontkracht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.