Eredivisie miljoenen armer door vertrekpremies directies

Reacties

Je hoeft niet per se voetballer of makelaar te worden om het te schoppen tot miljonair in het betaalde voetbal. Ook in de directiekamer kan je een eind komen. Het adagium lijkt steeds meer op dat van de trainer: hired to be fired.

Eredivisie miljoenen armer door vertrekpremies directies
© Pro Shots

En net als de coach kan de beleidsbepaler riante vertrekpremies in de zakken van zijn clubkostuum steken. Zo ging financieel directeur Jeroen Slop bij Ajax naar huis met een gouden handdruk van ruim twee jaarsalarissen: 486 duizend euro. Misschien niet eens zo vreemd, als je nagaat dat Slop twintig jaar in dienst was.

Wat dat betreft sleepte de operationaal directeur, Rutger Arisz (links op de foto), een opmerkelijker resultaat uit het vuur. Hij werkte nog geen drie jaar à 278 duizend euro bij de Amsterdammers en ging naar huis met een afzwaaibonus van 425 duizend euro.

Hoe worden deze vertrekpremies berekend? 'Het hangt ervan af of je een contract hebt voor onbepaalde of bepaalde tijd', zegt directeur Serge Rossmeisl van de werkgeversorganisatie FBO.

'In het eerste geval ga je in overleg en is er een vaste formule waarin het aantal dienstjaren een rol speelt. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan moet dat meestal helemaal worden afgekocht.' Arisz had een contract tot mei 2021. Ajax betaalde negen ton aan gouden handdrukken voor twee directeuren.

Dan Feyenoord. Daar stegen in het seizoen dat Martin van Geel en Jan de Jong afzwaaiden de bestuurdersbeloningen met bijna een miljoen: van 1,47 naar 2,43 miljoen euro. Hoe dat kan? In het jaarverslag staat dat in dit bedrag de uitkeringen bij beëindiging dienstverband zijn verwerkt.

We hebben het nu over twee clubs. Hoeveel miljoen zou de Eredivisie met al zijn draaideurdirecties in totaal kwijt zijn om van bestuurders af te komen? 'Daar hebben wij geen zicht op', aldus Rossmeisl. 'In de meeste gevallen is het de club die afscheid wil nemen en moet er een vergoeding worden betaald.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.