Eredivisie maakt veertig miljoen winst

Reacties

Veertien Eredivisie-clubs hebben over het vorige seizoen winst gemaakt. Zo blijkt uit een scan van de jaarverslagen van zeventien clubs. Alleen Roda JC Kerkrade - vorig jaar Eredivisie - publiceerde nog geen jaarcijfers. Bij elkaar noteerden de clubs veertig miljoen euro winst.

Eredivisie maakt veertig miljoen winst

Er is al langere tijd een kentering gaande. Aan het begin van dit decennium noteerden de clubs nog gezamenlijke verliezen van een kleine honderd miljoen. Het positieve resultaat is grotendeels te verklaren uit winsten op de transfermarkt. Het bedrijfsresultaat zonder spelersverkopen was bij vrijwel alle clubs negatief.

De clubverslagen vermelden ook enkele ongunstige signalen. Zo heeft de Eredivisie in tien jaar tijd slechts een magere groei gerealiseerd. Waar ze in 2007/08 gezamenlijk 422 miljoen euro ophaalden, was dat in 2017/18 491 miljoen. Andere competities groeiden in die periode veel sneller, vooral door steeds nieuwe en hogere tv-contracten. In Nederland werd een twaalfjarig contract gesloten met FOX. Inmiddels genereren de Belgische en Portugese clubs hogere media-inkomsten dan de Nederlandse.

Voor Ajax en PSV was de stilstand in de Eredivisie reden om in te zetten op een nieuw competitieformat. Meer topwedstrijden en play-offs hadden een impuls moeten geven aan de nationale voetbaleconomie. In november bleek voor deze plannen echter geen meerderheid te bestaan.

Benieuwd hoe jouw club het heeft gedaan? Lees dan de analyse in het magazine of op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.