Eredivisie kent teleurstellende start: bloedeloos gelijkspel in Friesland

De eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. Een teleurstellend duel tussen SC Heerenveen en Sparta Rotterdam bleef verstoken van doelpunten: 0-0. In de slotfase jaagde Sparta het meest nadrukkelijk op de overwinning, maar Heerenveen bleef overeind.

sc Heerenveen
0 - 0
Sparta Rotterdam

Met doelman Nick Olij, verdediger Mike Eerdhuijzen, middenvelder Jonathan De Guzman en aanvallers Jason Lokilo en Tobias Lauritsen in de basis kon met recht gesproken worden van een vernieuwd Sparta. Bij Heerenveen verdedigde Andries Noppert het doel: hij won in de voorbereiding de concurrentiestrijd van Xavier Mous. Ook de van Willem II overgekomen Mats Köhlert en de opnieuw van Bologna gehuurde Sydney van Hooijdonk verschenen aan de aftrap.

Van een spectaculaire seizoensstart was niet bepaald sprake. Het veldspel was slordig en kansen waren schaars in de eerste helft. Jason Eyenga-Lokilo zorgde in de twaalfde minuut voor de eerste serieuze doelpoging, maar de inzet miste kracht. Noppert bracht zonder problemen redding. Zes minuten voor de pauze ontving Köhlert in het strafschopgebied een strakke pass van Thom Haye en stuitte hij op Olij.

Ook in de tweede helft creëerden beide ploegen weinig kansen. Een verraderlijk schot van Vito van Crooij zeilde een kwartier voor tijd over het doel van Noppert. Dat was het startsein van een sterke slotfase van Sparta. Met vijf invallers probeerde het frisse Sparta de wedstrijd naar zich toe te trekken. Heerenveen zag Haye uitvallen met een blessure en daardoor kon de van IF Elfsborg overgekomen Simon Olsson debuteren. Van Crooij zorgde met een kopbal voor de laatste doelpoging, maar het bleef bij 0-0.