Er is weer leven in Slangenkuil Amsterdam

Reacties

Na de kansloze nederlaag tegen PSV is het direct weer onrustig bij Ajax. Clubwatcher Freek Jansen belicht de situatie.

Er is weer leven in Slangenkuil Amsterdam

Maandenlang duurde de Lisandro Magallan-soap bij Ajax. De Argentijnse mandekker stond bovenaan het lijstje om de verdediging van de nodige weerbaarheid te voorzien. De 24-jarige centrale verdediger van Boca Juniors werd zelfs al medisch gekeurd in Nederland. Toch ketste de transfer af en nadat Daley Blind werd gestrikt, repte niemand meer over Magallan.

Een misvatting, bleek afgelopen zondag in Eindhoven. Als Ajax met offensieve weerstand van een tegenstander heeft te maken, mag Matthijs de Ligt simpelweg niet afwezig zijn. Dat was wel het geval in de topper, waardoor de ploeg defensief labiel was. Na afloop ging het over de inschattingsfout van trainer Erik ten Hag. Een pure mandekker op Luuk de Jong had inderdaad niet misstaan, maar de problemen liggen dieper. In de kooplust heeft directeur spelerszaken Marc Overmars een potentieel probleem gebagatelliseerd.

Vorig jaar trok de club met Maximillian Wöber (7,5 miljoen euro) een centrale verdediger aan, terwijl deze zomer Perr Schuurs (2 miljoen) volgde. Ze zijn momenteel niet goed genoeg om speelminuten te maken als vervanger voor De Ligt. En Wöber en Schuurs staan niet op zichzelf. Met Rasmus Kristensen en Luis Orejuela meegerekend heeft Overmars in de afgelopen anderhalf jaar op verdedigend vlak bijzonder matig ingekocht. Nicolás Tagliafico geldt als de uitzondering op deze matige tussenbalans.

Inmiddels staat Ajax alweer vijf punten achter. Een nieuwe achtervolging rest in het zoveelste seizoen van de sportieve revanche. Gevolg is dat er bij tegenslag weer leven zichtbaar is in Slangenkuil Amsterdam. Dat Ten Hag met een imponerende reeks in Europa de ploeg naar een historische prestatie bracht (tweede keer in dertien jaar een Nederlandse club door de kwalificatie geloodst) en dat Ajax weer swingend voetbal speelde, dominant en heersend op de helft van de tegenstander, wordt prompt door een deel vergeten. Het past feilloos in het karakter van de club met de uiteenlopende stromingen.

Het makkelijk schieten op Ten Hag is begonnen, door dezelfde stroming binnen de club die twee jaar geleden Peter Bosz nog neersabelde. Geen Ajax-man, dus automatisch ongeschikt voor de kliek met de eendimensionale blik. Een selectie zonder goede stand-in voor De Ligt, en een club vol tegengestelde stromingen en belangen. Zomaar twee hardnekkige problemen van Ajax, die veel meer schade veroorzaken dan een verkeerde keuze van de trainer in een topduel.

'Zorgelijk dat Ajax achterin zo afhankelijk is van De Ligt'
Eiting: 'Uiteindelijk zijn we met zijn allen door het ijs gezakt'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.