Enorme kansen in blessuretijd zijn niet aan Feyenoord besteed

Feyenoord is in zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen blijven steken op een teleurstellend gelijkspel tegen FC Twente. De Tukkers werden beloond voor een brutaal begin en geconcentreerd verdedigingswerk, al kwamen zij in de absolute slotfase meerdere keren met de schrik vrij.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
FC Twente
FC Twente

Feyenoord is onder Dick Advocaat nog altijd ongeslagen in de Eredivisie en hoopte de goede seizoenstart (0-2 overwinning bij PEC Zwolle) zondag een goed vervolg te geven. Daar werkte het dappere FC Twente echter niet zomaar aan mee. De gasten schoten uit de startblokken en kwamen al in de tweede minuut op voorsprong. Danilo bediende met een hakje Václav Cerný, die beheerst raak schoot. Voor de Tsjech betekende het zijn eerste doelpunt in dienst van Twente.

De verrassende openingsfase zorgde ervoor dat Feyenoord direct in de achtervolging moest. De thuisploeg zette ook aan en had met Ridgeciano Haps zijn gevaarlijkste man. Kansen waren echter schaars en Feyenoord had een penalty nodig om op voorsprong te komen. Of, eigenlijk, twee penalty's: de eerste strafschop van Steven Berghuis (gegeven na een overtreding van Jayden Oosterwolde op Lutsharel Geertruida) werd immers gekeerd door Joël Drommel. Bij de rebound werd Berghuis echter neergehaald door Julio Pleguezeulo, waarna de bal opnieuw op de stip ging. Nu scoorde Berghuis wél.

Feyenoord wilde meer en kreeg via gestuntel van Drommel nog een goede kans om al voor rust op voorsprong te komen. De keeper hield de bal binnen, maar hielp daarmee eigenlijk alleen de Feyenoord-spits. Hij kon niet profiteren en daardoor gingen Feyenoord en Twente in evenwicht aan de thee. Kort na rust schoot Bryan Linssen net over. Het antwoord van Twente, een schot van Queensy Menig dat net naast ging, was niet veel minder gevaarlijk.

Waar Feyenoord vorig seizoen in deze thuiswedstrijd nog geen kind had aan Twente (5-1), daar hadden de Rotterdammers deze zondag bijzonder veel last van het bezoek uit Enschede. Twente verdedigde goed en gaf nauwelijks ruimte weg. In een poging de muur toch te slechten greep Advocaat een kwartier voor tijd in en bracht hij Robert Bozeník en debutant João Teixeira binnen de lijnen. Bozeník kwam er in de slotfase een keer gevaarlijk uit, maar maakte toen de verkeerde keuze, en Leroy Fer miste nog een grote kopkans.

Feyenoord kreeg zes minuten blessuretijd om nog een winnende treffer op het bord te krijgen. Daarin had Berghuis zijn ploeg alsnog aan de zege moeten helpen: eerst raakte hij de bal niet goed bij de tweede paal, vervolgens schoof hij de bal na een redding van Drommel net naast. Ook Luciano Narsingh hielp nog een enorme kans om zeep en zo kroop Twente door het oog van de naald. De ploeg van Ron Jans mag tevreden zijn met het punt.