'Enorm trotse' Advocaat baalt van gebrek aan kwaliteit

Dick Advocaat keek met gemengde gevoelens terug op het 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Vitesse in het play-offduel om Europees voetbal. Advocaat was 'enorm trots' op zijn FC Utrecht, maar baalde ook van de gemiste kansen.

'Het was wachten tot er eentje zou instorten', zei Advocaat gekscherend voor de camera's van FOX Sports. 'Beide partijen konden niet meer geven. De tweede helft was helemaal een veldslag. Echt een compliment naar de spelers. Je kunt ze niets verwijten, ze hebben alles gegeven en meer dan dat je kan je niet vragen als trainer.'

Toch baalde Advocaat ook stevig van de gemiste kansen van zijn ploeg. 'De eerste helft waren we de betere partij en hadden we de betere kansen. Daar moet je er gewoon eentje van benutten. Ik wil geen kwaad woord over de jongens zeggen, maar dit soort kansen moet er gewoon in. Dat is gewoon een stukje kwaliteit. Nogmaals, ze hebben het geweldig gedaan, maar van die kansen moeten er minstens twee of drie in.' Zeker omdat Vitesse weinig kansen creërde, maar ook één keer scoorde. 'Verliezen was helemaal dodelijk geweest', aldus Advocaat, die naar eigen zeggen niets kon met de fans die vroegen om "alles of niets". 'Die begrijpen het niet altijd', zei de coach lachend. 'Ik heb nog wel nagedacht om een extra aanvaller te brengen, maar dan gaat het vaak fout aan de andere kant. En we kunnen daar ook met 1-2 of 0-1 winnen toch? Dan zijn we er ook.'

Afscheid
Het was voor Advocaat zijn laatste thuiswedstrijd als coach van FC Utrecht. Na de return in Arnhem dinsdag zit zijn trainersavontuur er op in de Domstad. 'Dat doet me niet zoveel. Ik heb het vaker meegemaakt. Ik heb er eigenlijk helemaal niet aan gedacht. De wedstrijd van dinsdag doet me ook niets. Dan zeg ik tegen de jongens dat we een leuk jaar hebben gehad waarin we het echt heel goed hebben gedaan. We begonnen acht maanden geleden met vijf punten en hebben er nu 53.'