Engelse fans woedend: 'Nooit meer naar een wedstrijd in Frankrijk'

Reacties

In Engeland en Frankrijk heerst woede en onbegrip over de gang van zaken rond de Champions League-finale. Groepen Liverpool-fans met een kaartje kwamen niet binnen nadat mensen zonder kaartje probeerden om binnen te dringen. De Franse politie gebruikte pepperspray en traangas om de mensen op afstand te houden.

Engelse fans woedend: 'Nooit meer naar een wedstrijd in Frankrijk'
Liverpool
Liverpool
0 - 1
Real Madrid
Real Madrid

De aftrap van de finale tussen Liverpool en Real Madrid werd uiteindelijk met ruim een half uur uitgesteld door de gebeurtenissen buiten het stadion. De poorten bleven lange tijd dicht en supporters van Liverpool moesten buiten urenlang wachten. Volgens de UEFA werden de poorten voor Liverpool-fans geblokkeerd omdat mensen met nepkaartjes probeerden binnen te komen.

Een dag later gaat het in Engelse en Franse media niet alleen over de wedstrijd, maar ook veel over de gebeurtenissen buiten het Stade de France. Verschillende Franse politici spreken schande van de situatie, terwijl Gerald Darmanin, de minister van binnenlandse zaken, de schuld legde bij de supporters van Liverpool. Volgens Engelse media is echter op beelden te zien dat vooral Parijzenaren over de hekken van het stadion probeerden te klimmen.

Ondertussen bleven veel fans van Liverpool die wel een geldig kaartje hadden buiten achter, waarbij ze ook nog met pepperspray en traangas werden geraakt. Onder hen waren ook gehandicapte en visueel beperkte mensen. Ted Morris, de voorzitter van de supportersvereniging voor gehandicapten van Liverpool sprak van een vreselijke ervaring.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'De organisatie? Welke organisatie?', vroeg Morris zich af in gesprek met The Telegraph. 'Het was schokkend. Ik heb nog nooit zo veel lokale bewoners gezien die proberen binnen te komen bij een wedstrijd. Tegen sommige van onze jonge gehandicapte en blinde supporters is traangas gebruikt. Mensen stonden met tranen in hun ogen. Het was vreselijk. Er viel zelfs een steward op een rolstoel van een van de gehandicapte fans.'

Volgens Morris moet men zich afvragen of Parijs wel een geschikte locatie is voor dit soort evenementen. 'Voorlopig moet hier geen groot evenement worden gehouden, dat lijkt me duidelijk. De schuld hiervan ligt volledig bij de UEFA. Het handelen van de UEFA en de politie was schandalig. Ik ga nooit meer naar een Europese wedstrijd in Frankrijk. Er zijn genoeg andere stadions waar het wel op een veilige manier kan.'

In Frankrijk maakt men zich ondertussen zorgen over de Olympische Spelen van 2024, die in Parijs worden gehouden. 'Dit is betreurenswaardig om te zien en tevens zorgwekkend omdat we kunnen zien dat we niet klaar zijn voor evenementen zoals de Olympische Spelen', zei Jean-Luc Mélenchon, die bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen ruim 7,7 miljoen stemmen kreeg en daarmee op de derde plek eindigde achter Emmanuel Macron en Marine Le Pen. 'De Franse politie moet voorkomen dat zaken escaleren, maar hier zorgden ze er juist zelf voor dat de situatie escaleerde.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.