Engeland viert EK-ticket met galavoorstelling, ook feest in Tsjechië

Engeland heeft zich donderdagavond zeer overtuigend verzekerd van een startbewijs voor het EK 2020. In de duizendste interland uit de geschiedenis maakten The Three Lions er tegen Montenegro (7-0) in alle opzichten een feestwedstrijd van. In het spoor van de Britten gaat ook Tsjechië (2-1 winst op Kosovo) naar de eindronde.

Engeland - Montenegro 7-0

Sinds Engeland in de zomer van 2018 aan klantenbinding deed op het WK in Rusland, was de sfeer rondom de nationale ploeg stukken beter dan daarvoor. De laatste tijd ontstonden er echter weer wat haarscheurtjes bij The Three Lions. Zo was er al kritiek op de defensie na de kolderieke 5-3 overwinning op Kosovo, waarna de Engelse media na de voorlaatste interland (een 2-1 nederlaag bij Tsjechië) flink uithaalden naar de ploeg van Southgate. De overtuigende 0-6 overwinning bij Bulgarije zorgde een paar dagen daarna voor sportieve rust, al werd die wedstrijd overschaduwd door de misdragingen van het thuispubliek.

Deze week was er een nieuw relletje, aangezien Raheem Sterling disciplinair werd gestraft. De aanvaller van Manchester City kreeg in de Premier League-kraker tegen Liverpool afgelopen weekend ruzie met tegenstander Joe Gomez, een paar dagen later meldden de twee kemphanen zich allebei bij de nationale ploeg, maar daar kregen de twee het wederom met elkaar aan de stok. Southgate besloot daarom om Sterling donderdag niet in zijn wedstrijdselectie op te nemen.

Maar ook zonder de sterspeler maakte Engeland er op Wembley een voetbalfeestje van. De grote man in de eerste helft was Harry Kane (maker van drie goals), maar ook linksback Ben Chilwell stond nadrukkelijk in de spotlights. Met een fraaie pass stelde hij Alex Oxlade-Chamberlain in staat om de 1-0 binnen te rammen, hij legde een vrije trap precies op het hoofd van Kane voor de 2-0, waarna de verdediger van Leicester City al in de 24ste minuut zijn assist-hattrick completeerde. Uit zijn corner was Kane met een tweede kopbal namelijk wederom trefzeker.

De zege en het EK-ticket waren daarmee dus al vroeg binnen, maar Engeland kende geen enkele genade met Montenegro. Marcus Rashford ramde de 4-0 in de verre hoek, tien minuten voor de pauze was de hattrick van Kane al een feit. Hij controleerde een voorzet van Trent Alexander-Arnold en duwde de vijfde goal in de verre hoek. Na rust werd de score slechts beperkt opgevoerd. Aleksandar Ofranac (eigen goal) en de voor Kane ingevallen Tammy Abraham bepaalden de eindstand.

Tsjechië - Kosovo 2-1

Achter het nu dus geplaatste Engeland vochten Tsjechië (tot donderdag twaalf uit zes) en Kosovo (elf uit zes) om het tweede EK-ticket in Groep A. Na afloop van het rechtstreekse duel in Pilzen kon het thuisland uiteindelijk feestvieren. De Tsjechen hadden in de eerste helft al het betere van het spel, maar goals vielen er niet. Dat was na de pauze wél het geval, maar het waren verrassend genoeg de bezoekers die voor de eerste treffer tekenden.

Na een voorzet vanaf rechts kopte Atde Nuhiu de bal van nét binnen de zestien al vallend steenhard binnen. Daarna nam Tsjechië het heft echter weer overtuigend in handen. Vlak nadat er een doelpunt werd afgekeurd zorgde Alex Král met een fraai schot wél voor de 1-1, waarna het land kans na kans kreeg om de 2-1 te komen. Het duurde echter tot de 79ste minuut voordat de goal viel, deze keer was Ondrej Celustka de gevierde man. Hij bezorgde Tsjechië daarmee een EK-ticket en gaf het startsein voor een volksfeest.