Engeland stuit op defensief ijzersterk Zweden, WK-sprookje Rusland gaat door

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Zaterdag worden de laatste twee duels in de kwartfinale afgewerkt: Zweden - Engeland en Rusland - Kroatië.

Engeland stuit op defensief ijzersterk Zweden, WK-sprookje Rusland gaat door

Wedstrijden zaterdag 7 juli:
16.00 uur: Zweden - Engeland (Samara)
Kwartfinale
Scheidsrechter: Björn Kuipers (Nederland)

20.00 uur: Rusland - Kroatië (Sochi)
Kwartfinale
Scheidsrechter: Sandro Ricci (Brazilië)

Zweden - Engeland

Engeland heeft het vaak lastig met Zweden. De laatste drie keer dat de Scandinaviërs het in een thuiswedstrijd opnamen tegen de Engelsen, scoorde Zweden steeds minimaal twee keer.
• De vorm bij Engeland is op WK's al een tijdje aanwezig. In veertien van de laatste vijftien WK-wedstrijden (inclusief kwalificatie) werd er niet verloren door The Three Lions.
• Engeland zal tegen Zweden vooral bezig zijn met het vinden van een gaatje in de hechte defensie. In de laatste zes WK-wedstrijden hield Zweden immers vijf keer de nul.
Bij Zweden wordt Sebastian Larsson terug in de basis verwacht. De middenvelder miste de achtste finale tegen Zwitserland vanwege een schorsing, maar is tegen Engeland weer speelgerechtigd. Mikael Lustig ontbreekt juist tegen de Engelsen, hij is geschorst.
Bij Zweden staat er geen enkele speler op scherp, terwijl bij Engeland vier spelers moeten uitkijken. Kyle Walker, Jordan Henderson, Jesse Lingard en Ruben Loftus-Cheek missen bij een gele kaart een eventuele halve finale.
Beide landen kampen met de nodige blessures. Albin Ekdal en Jimmy Durmaz zijn twijfelgevallen bij Zweden, terwijl de Engelsen nog niet weten of Kyle Walker, Jamie Vardy, Dele Alli en Ashley Young inzetbaar zijn.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
31-03-2004 Zweden - Engeland 1-0 Vriendschappelijk
20-06-2006 Zweden - Engeland 2-2 WK
15-11-2011 Engeland - Zweden 1-0 Vriendschappelijk
15-06-2012 Zweden - Engeland 2-3 EK
14-11-2012 Zweden - Engeland 4-2 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Engelse captain Kane jaagt tegen Zweden verder op topscorerstitel

Rusland - Kroatië

Het is nog onduidelijk of Rusland tegen Kroatië een beroep kan doen op Yuri Zhirkov. De linksback viel tegen Spanje uit met een blessure en is nog een vraagteken. Wanneer hij niet inzetbaar is, lijkt Fedor Kudryashov zijn logische vervanger.
Bij de Russen staan Fedor Smolov, Aleksandr Golovin, Ilya Kutepov, Roman Zobnin en Yuri Gazinskiy op scherp. Datzelfde geldt voor Ante Rebic, Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic, Mario Mandzukic, Marko Pjaca, Sime Vrsaljko, Vedran Corluka en Tin Jedvaj aan Kroatische zijde.
• Kroatië heeft een uitstekende vorm in de benen. Het land is inmiddels al acht wedstrijden op rij ongeslagen op WK's en de kwalificatie voor het toernooi.
Het zou heel goed kunnen dat Alan Dzagoev tegen Kroatië zijn rentree maakt. De aanvaller raakte in de openingswedstrijd van het WK al snel geblesseerd, maar heeft inmiddels de training hervat.
Zowel Kroatië als Rusland leunt dit WK op een zeer ervaren ploeg. Kijkend naar de vermoedelijke opstelling zijn de Russen gemiddeld 28,6 jaar oud en de Kroaten zelfs 29 jaar oud.
• Rusland en Kroatië speelden drie jaar geleden voor het laatst tegen elkaar. Een zeldzame ontmoeting, want in totaal troffen beide landen elkaar pas drie keer.

Alle ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
06-09-2006 Rusland - Kroatië 0-0 EK
06-06-2007 Kroatië - Rusland 0-0 EK
17-11-2015 Rusland - Kroatië 1-3 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Kroatië wil gouden generatie van 1998 overtreffen

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• In Rusland staat vooral alles in het teken van deze twee kwartfinales. De laatste twee halvefinalisten worden bekend en dus kan het speculeren over de finale echt gaan beginnen. Wie wint de begeerde beker en hoe komen de laatste vier overgebleven landen uit de strijd qua blessures en schorsingen?

Getal van de dag

0
Wat een geweldig toernooi is dit WK nu al voor gastland Rusland. Het land overleefde nog geen enkele keer in de historie, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de groepsfase op een WK. In 1994, 2002 en 2014 was het na drie wedstrijden klaar voor de Russen, maar uitgerekend in eigen land is nu de kwartfinale bereikt.

Vandaag in het WK-verleden

Op 7 juli 1974 stond een van de grootste wedstrijden uit de Nederlandse voetbalhistorie op het programma. Oranje nam het in de WK-finale op tegen West Duitsland en kende een droomstart toen Johan Neeskens al in de tweede minuut voor de 1-0 zorgde door een strafschop te benutten. Kreeg het Totaalvoetbal dan echt de ultieme beloning?

Nee, die kreeg het niet. Het ging toch nog mis voor Nederland. Nog voor rust draaiden de Duitsers de wedstrijd helemaal om door doelpunten van Paul Breitner (penalty), na een duikeling van Schwalbenkönig Bernd Hölzenbein, en Gerd Müller. West-Duitsland kroonde zich tot de beste ter wereld, Nederland droop af. Toch volgde er, eenmaal terug in Nederland, een huldiging in Amsterdam waar de Oranje-sterren door een enorme mensenmassa werden onthaald.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.