Engeland schrijft geschiedenis met vier finalisten in Europa

De Champions League en Europa League werden jarenlang gedomineerd door Spaanse ploegen, maar dit seizoen is het Engeland dat heerst. Voor het eerst in de geschiedenis komen de vier finalisten van de twee belangrijkste Europese toernooien allemaal uit één land.

Liverpool en Tottenham Hotspur toonden deze week veerkracht tegen Barcelona en Ajax en bereikten de eindstrijd van de Champions League, waarna Arsenal en Chelsea het Engelse voetbalfeest donderdag compleet maakten. De ploegen van Unai Emery en Maurizio Sarri staan op 29 mei tegenover elkaar in het Olympisch Stadion in Baku. De Champions League-finale is drie dagen na de Europa League-finale en wordt op 1 juni gespeeld in het Wanda Metropolitano in Madrid.

Het gebeurde in de geschiedenis wel al een paar keer dat er twee ploegen uit één land tegenover elkaar stonden in de finale van een Europees toernooi. Zo won Real Madrid in de afgelopen vijf jaar twee keer de Champions League-finale van Atlético Madrid. En Atlético won zelf in 2012 de Europa League, door in de eindstrijd Athletic Club opzij te zetten. Maar vier finalisten uit één land in één seizoen, dat is uniek.

Het gebeurde slechts twee keer eerder dat een Europese finale werd uitgevochten tussen twee Engelse teams. De meest recente editie was de Champions League-eindstrijd van 2007/08, toen het Manchester United van Edwin van der Sar na strafschoppen van Chelsea won. In het seizoen 1971/72 speelden Tottenham Hotspur en Wolverhampton Wanderers de finale (over twee duels) van de UEFA Cup. Spurs won uit met 1-2 en had twee weken later thuis aan een 1-1 dus genoeg voor de beker.

De wedstrijden tussen Real en Atlético waren de enige twee keren dat ploegen uit dezelfde stad elkaar troffen in een Europese finale. Arsenal en Chelsea hebben dit nu ook bewerkstelligd voor Londen. De (voetbal)hoofdstad van Engeland levert zelfs drie finalisten, want ook Tottenham Hotspur komt uit Londen.