Engeland klopt Argentinië

David Beckham heeft zijn persoonlijke wraak genomen op Argentinië. De aanvoerder van Engeland benutte op slag van rust de strafschop, waardoor Engeland Argentinië op een nederlaag trakteerde (1-0).

Sven-Göran Eriksson had zijn tactiek aangepast. De Zweedse bondscoach van Engeland versterkte zijn middenveld. Het ging ten koste van aanvaller Darius Vassell, die zijn plaats moest afstaan aan Nicky Butt. Michael Owen kreeg in de voorhoede meer ruimte. Dat de Liverpool-spits beter gedijt met meer ruimte om zich heen bleek in de 24ste minuut. Ondanks een dubbele dekking moest de paal Argentinië van een achterstand behoeden.

Het was een van de weinige hoogtepunten in de eerste helft, die meer spannend dan goed was. De spanning kwam vooral tot uitdrukking in het grote aantal overtredingen. Beide ploegen gingen er stevig in tijdens de vele persoonlijke duels. Angst regeerde het duel. Zowel Argentinië als Engeland hield veel mensen achter de bal. Het aantal kansen was aanvankelijk dan ook op de vingers van één hand te tellen. De kans van Owen was de eerste van de Engelsen. Invaller Trevor Sinclair, die al na een kwartier de geblesseerde Owen Hargreaves verving, ontbeerde de kracht om zijn succesvolle actie met een schot te bekronen. De Argentijnen stelden daar een kopbal van Gabriel Batistuta en twee schoten van Kily González tegenover.

Op slag van rust brak Owen de ban. De spits passeerde Mauricio Pochettino, die te laat was met zijn verdedigende actie. Scheidsrechter Collina kon niet anders dan Engeland een strafschop toe te kennen. David Beckham, die vier jaar geleden tegen Argentinië door zijn rode kaart de schlemiel werd, nam zijn verantwoordelijkheid als aanvoerder: 1-0.

In de tweede helft maakte Pablo Aimar zijn opwachting. De spelmaker van Valencia nam de plaats in van aanvoerder Juan Veron. Maar waar Argentinië de aanzet moest geven voor een offensief kreeg Engeland meteen na rust de beste kansen. Dankzij doorkoppen van Emile Heskey kwam Owen na een uittrap van Seaman in balbezit. De spits gleed opnieuw langs zijn directe tegenstander, maar schoot voorlangs. Paul Scholes was de volgende die het Argentijnse doel onder vuur nam. Cavallero voorkwam de 2-0, zoals hij ook de schitterende volley van invaller Teddy Sheringham ongedaan maakte.

De druk van Argentinië nam toe. Bondscoach Bielsa ondersteunde de druk door Hernán Crespo en Claudio López te brengen voor Batistuta en Kily González. Maar de omsingeling van het Engelse doel bleef zonder resultaat. Pocchetino was tweemaal dicht bij de 1-1, maar Argentinië voerde een weinig overtuigende jacht op de gelijkmaker. Engeland moest zich beperken tot verdedigen, maar kon het zich af en toe veroorloven aan gallery play te doen. Argentinië miste simpelweg de fantasie om de Engelse defensie echt te kunnen verontrusten.