Engeland buigt voor titelhouder Amerika in enerverende halve finale

Reacties

De Verenigde Staten hebben zich als eerste geplaatst voor de finale van het WK voor Vrouwen. In Lyon moest Engeland z'n meerdere erkennen in de regerend wereldkampioen, die zondag in de finale mogelijk Oranje treft.

Engeland buigt voor titelhouder Amerika in enerverende halve finale
Engeland
Engeland
1 - 2
Verenigde Staten
Verenigde Staten

De Amerikaanse bondscoach Jillian Ellis verraste voor de halve finale met de degradatie van achtste en kwartfinale-heldin Megan Rapinoe tot bankzitter. Binnen tien minuten na de aftrap was de kritiek daarover al verstomd. Vervanger Christen Press opende namelijk de score door na een voorzet van Kelly O'Hara raak te koppen.

De Verenigde Staten maakten zo de status van bliksemstarter waar. Net als in vijf voorgaande WK-duels had Team USA tegen Engeland binnen een kwartier een voorsprong te pakken.

Na twintig minuten moest Amerika opnieuw beginnen nadat Ellen White na een scherpe voorzet van Bethany Mead haar status van goalgetter waarmaakte. Haar zesde treffer van het toernooi was het onverwachte Engelse antwoord op de stormachtige start van de Verenigde Staten. De gelijkmaker gaf Engeland nieuw elan en nieuwe hoop.

Na ruim een half uur moesten The Three Lionesses opnieuw in de achtervolging door een rake kopbal. Dit keer was het de jarige Alex Morgan die met het hoofd Amerika op voorsprong zette in een temporijke wedstrijd met gevaarlijke momenten voor beide doelen.

In de tweede helft kreeg het enerverende duel een vervolg met iets minder kansen. White dacht in de 67ste minuut haar scenario van voor rust te hebben herhaald. Ze maakte haar bekende brillengebaar om weer een treffer te vieren, maar werd teruggefloten. Op advies van de VAR kwam scheidsrechter Edina Alves Batista terug op haar beslissing vanwege buitenspel.

In de 78ste minuut deed White juist een beroep op de VAR in de hoop een strafschop te verdienen na een struikelpartij. De Braziliaanse arbiter kwam na het terugzien van de beelden tot de conclusie dat Becky Sauerbrunn daadwerkelijk de Engelse spits ten val had gebracht met een strafschop als resultaat.

Stephanie Houghton kreeg daardoor de uitgelezen kans de stand gelijk te trekken. De poging van de verdediger was echter te mager om keeper Alyssa Naeher van elf meter te verschalken. De tweede gele kaart van Millie Bright in de 86ste minuut maakte de Engelse klus nog lastiger. Amerika kwam dankzij de numerieke meerderheid niet meer in de problemen.

In de eindstrijd wacht de Verenigde Staten zondag een confrontatie met de winnaar van de andere halve finale. Nederland en Zweden gaan woensdag uitmaken wie ook nog in de race is voor de wereldtitel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vrouwen WK
Meer over Vrouwen WK
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.