Emmen knikkert Sparta uit Eredivisie met historische promotie

FC Emmen debuteert komend seizoen in de Eredivisie, terwijl Sparta Rotterdam voor de derde keer in zijn clubhistorie is gedegradeerd naar de Jupiler League. Tijdens de return in de finale van de play-offs om een Eredivisie-ticket won de club uit Drenthe met 1-3 op Het Kasteel en speelde de videoscheidsrechter (VAR) opnieuw een negatieve hoofdrol.

Na het doelpuntloze gelijkspel afgelopen donderdag in Emmen ging het vooral over de beslissing van scheidsrechter Allard Lindhout om geen strafschop te geven voor de overtreding van Alexander Bannink op Stijn Spierings. Zelfs na overleg met videoscheidsrechter Jeroen Manschot ging de bal niet op de stip. Na de wedstrijd gaf Lindhout aan dat dit een verkeerde keuze was, maar daar kon Sparta niets mee.

Drie dagen later stonden beide clubs opnieuw tegenover elkaar en begon Sparta het beste aan de wedstrijd. In de 28ste minuut kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat op voorsprong via Spierings, die na een goede actie in de verre hoek schoot. Zeven minuten voor rust kwamen de bezoekers echter op gelijke hoogte via Michael Chacon, die na goed terugleggen van Glenn Bijl de 1-1 op het scorebord bracht.

Op dat moment was FC Emmen virtueel gepromoveerd, maar Sparta begon uitstekend aan de tweede helft. Kort na de hervatting leek de thuisclub recht te hebben op een strafschop toen Fred Friday in het strafschopgebied ten val werd gebracht door Jeroen Veldmate, maar scheidsrechter Dennis Higler liet doorspelen. Net als donderdag werd de videoscheidsrechter geraadpleegd, maar ook na overleg met Kevin Blom kreeg Sparta geen penalty.

'De arbitrage gaat wel erg amateuristisch om met de VAR'

In plaats van 2-1 stond het na een klein uur 1-2, want Anco Jansen zette FC Emmen op voorsprong met een schot van afstand. In de 67ste minuut volgde de beslissing toen Alexander Bannink koel afrondde alleen voor doelman Leonard Nienhuis. Sparta moest er op dat moment drie maken om in de Eredivisie te blijven, maar leek er eigenlijk geen moment meer in te geloven. De thuisclub beëindigde de wedstrijd met tien man, want Kenneth Dougal kreeg in de 87ste minuut een directe rode kaart voor een gefrustreerde tackle.

Het bleef uiteindelijk 1-3, waardoor FC Emmen komend seizoen debuteert in de Eredivisie. Nooit eerder in de 62-jarige Eredivisie-historie kwam er een club uit de provincie Drenthe uit op het hoogste niveau, maar trainer Dick Lukkien zorgt voor een primeur. Sparta Rotterdam, dat eerder al Henk Fraser aanstelde als opvolger van Advocaat, daalt juist af naar de Eerste Divisie. Dat gebeurde eerder in 2002 en 2010.