SC Heerenveen heeft in eigen huis een zege uit handen gegeven tegen FC Emmen. Het was een klein wonder dat de wankele Friese ploeg lang de nul hield tegen de promovendus, die op het einde toch nog kreeg wat het verdiende.

sc Heerenveen
1 - 1
FC Emmen
FC Emmen

Dat Heerenveen onder trainer Jan Olde Riekerink defensief nog enorm kwetsbaar is bleek al uit de statistieken na tien speelronden. Alleen FC Emmen en NAC Breda hadden meer goals geïncasseerd en de Friezen stonden bovendien erg veel kansen toe. Dat laatste was zondagmiddag ook terug te zien.

Emmen loerde op de counter en dat was de juiste aanpak om gevaarlijk te worden in het Abe Lenstra Stadion. Zeker in het eerste halfuur waren de grootste kansen voor de bezoekers. Caner Cavlan was daar vaak bij betrokken. Hij kreeg in de 27ste minuut een geweldige schietkans, maar zijn poging werd gekraakt. Verder had SC Heerenveen het aan onder anderen Kik Pierie te danken dat de nul werd gehouden in de vermakelijke openingsfase. Aan de andere kant waren Arber Zeneli en Yuki Kobayashi al snel gevaarlijk geweest. Laatstgenoemde had bijna geprofiteerd van een slechte terugspeelbal en ongelukkig uitkomen van doelman Kjell Scherpen.

Bij Emmen zullen ze zichzelf kwalijk nemen dat er in het eerste halfuur niet werd toegeslagen. Zeker omdat het in de dertigste minuut misging, met een pijnlijke rol voor Scherpen. De achttienjarige goalie rekende bij een vrije trap van de zijkant (zo'n 35 meter) duidelijk op een voorzet van Arber Zeneli en dat was ook logisch. De buitenspeler probeerde echter Scherpen te verrassen met een directe doelpoging en dat lukte ook. De keeper had wel erg veel tijd nodig om naar de verre hoek te gaan en ging daar onder de - weliswaar perfect getrapte - bal door: 1-0.

Emmen moest duidelijk even bijkomen van die klap. Voor Heerenveen kwam de eerste thuiszege van het seizoen in de Eredivisie wel erg dichtbij. De vertrouwensboost van de 1-0 resulteerde er echter geen moment in dat de thuisploeg volledige controle over de wedstrijd had. Heerenveen liet na de genadeklap uit te delen bij kansen van onder anderen Sam Lammers en Emmen bleef maar makkelijk tot kansen komen. In de hoop de gelijkmaker te forceren bracht Emmen-coach Dick Lukkien met nog twintig minuten te gaan Luciano Slagveer binnen de lijnen tegen zijn oude club. Het betekende het begin van het slotoffensief.

Heerenveen kwam nog goed weg bij een grote kopkans voor spits Jafar Arias, maar in de 88ste minuut gebeurde alsnog wat al heel de middag in de lucht hing. Reuven Niemeijer kopte de dikverdiende gelijkmaker binnen. De promovendus trok het punt over de streep, weliswaar met wat geluk. Pierie kopte in de slotminuut de bal namelijk net weg voor Lammers, die er beter voor stond.