Emmen blijft gefrustreerd achter na degradatiekraker tegen Fortuna

Fortuna Sittard heeft de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Emmen ruim gewonnen. Door de eerste overwinning van de Limburgers sinds 10 februari heeft de promovendus een mooi marge ten opzichte van de degradatiezone.

Fortuna Sittard
3 - 1
FC Emmen
FC Emmen

Fortuna zag de rode streep de laatste weken almaar dichterbij komen door vier nederlagen op rij. Bij aanvang van de 26ste speelronde was de voorsprong op nummer zestien Emmen nog maar één punt. De druk stond er dus vol op bij Fortuna en de wedstrijd had vrijdagavond niet beter kunnen beginnen voor de thuisploeg. Al in de tweede minuut was de 1-0 een feit. Bij een corner van Fortuna kopte Caner Cavlan de bal van de lijn, maar hij werkte niet ver genoeg weg. De bal viel voor de voeten van Calvin Mac-Intosh, die via Emmen-verdediger Andrej Lukic scoorde.

De beste kansen waren vervolgens voor Emmen, dat zeker niet onaardig speelde. De ploeg van trainer Dick Lukkien, die vorige week zijn contract verlengde, kreeg binnen het kwartier drie goede mogelijkheden. Lukic en Glenn Bijl misten kopkansen en de beste mogelijkheid was in de elfde minuut voor Michael de Leeuw. Hij kopte goed in uit een voorzet van Bijl, maar de redding van Alexei Koselev was minstens zo sterk. De Moldaviër tikte de bal nog net tegen de lat.

Door de gemiste kansen was het voor de Emmenaren des te zuurder dat het in de achttiende minuut aan de andere kant opnieuw misging. Na doorkoppen van Andrija Novakovich schoot Lisandro Semedo uit een lastige hoek raak. De door Ajax begeerde Kjell Scherpen kon er niet veel aan doen, omdat de bal licht van richting werd veranderd.

Anco Jansen had ook geen geluk bij een vrije trap.

Na de 2-0 kreeg Emmen opnieuw de beste kansen. Sven Braken kopte tot twee keer toe over. Het slordige afwerken kwam de uitploeg op slag van rust nog duurder te staan. Novakovich stuurde de bal uit een voorzet van Jorrit Smeets prachtig met zijn hoofd naar de korte hoek: 3-0. Het maakte de frustrerende eerste helft compleet voor de Eredivisie-nieuwkomer. Bij ieder schot op doel tegen hadden de Emmenaren een goal geïncasseerd.

Dat het geloof in een goed resultaat halverwege weg was bij FC Emmen was na rust ook terug te zien aan het spel. Het inbrengen van Nick Kuipers en Jafar Arias had niet het gewenste effect. De ruimtes voor Fortuna werden steeds groter en het was een klein wonder dat de ploeg niet uitliep naar 4-0. Mark Diemers leek het vierde doelpunt twintig minuten voor het einde te maken met schitterend gedraaid schot na een afgeslagen corner, maar hij scoorde uit buitenspelpositie, zo oordeelde de VAR. De videoscheidsrechter greep even later ook in bij een overtreding van Bijl op de doorgebroken Novakovich. Arbiter Danny Makkelie gaf in eerste instantie slechts geel, maar stuurde Bijl na inmenging van de VAR alsnog van het veld. Het was de eerste rode kaart ooit voor FC Emmen in de Eredivisie.

Er kwam nog wel een eretreffer voor FC Emmen. Invaller Reuven Niemeijer scoorde in de extra tijd van dichtbij, maar spannend werd het niet meer. Fortuna heeft door de overwinning een marge van vier punten ten opzichte van FC Emmen, dat zestiende blijft en nog een voorsprong van acht punten heeft op hekkensluiter NAC. De Brabanders spelen zaterdag thuis tegen FC Utrecht.