Elftal van het Volk: hoe moet Oranje volgens jou starten tegen Ecuador?

Reacties

Louis van Gaal maakte voor de openingswedstrijd van Oranje tegen Senegal een aantal opvallende keuzes. Hoe zie jij het Nederlands elftal het liefst tegen Ecuador? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Praat mee over drie twistpunten.

Elftal van het Volk: hoe moet Oranje volgens jou starten tegen Ecuador?
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 1
Ecuador
Ecuador

Over de speelwijze van het Oranje van Louis van Gaal bestaan in grote lijnen weinig geheimen. Binnen het 5-3-2-systeem kan de bondscoach variëren. In iedere linie kan de bondscoach accenten verleggen door te kiezen voor een andere invulling. Wie is de derde centrumverdediger? Wie is de ideale partner van Frenkie de Jong? En wie krijgt de voorkeur op de 10-positie? Dat zijn de drie vragen die wij uitlichten op weg naar het duel met Senegal.

Twistpunt 1: de derde centrumverdediger
Van Gaal heeft gekozen voor een formatie met drie centrale verdedigers, van wie de linker bij voorkeur een linkspoot is (Nathan Aké). In het hart van de defensie is Virgil van Dijk zeker van zijn plek, maar de strijd om de derde plek in het centrum is een stuk interessanter. Tegen Senegal (0-2) kreeg Matthijs de Ligt enigszins verrassend de voorkeur boven Jurriën Timber. De Bayern München-verdediger speelde maandag niet foutloos, wat in menig huiskamer tot discussie zal hebben geleid. De Ligt kreeg van onze verslaggever Martijn Krabbendam een 5. Moet Timber ondanks de mindere periode bij Ajax de voorkeur krijgen? Of is Stefan de Vrij het meest geschikt voor die rol? De Vrij is als 59-voudig international de meest ervaren optie, terwijl Timber met zijn indribbelen voor de meeste aanvallende impulsen lijkt te kunnen zorgen.

Twistpunt 1 (gesloten) De beste optie rechts van Virgil van Dijk is ...
  • 12% Matthijs de Ligt (309 stemmen)
  • 53% Jurriën Timber (1.354 stemmen)
  • 35% Stefan de Vrij (890 stemmen)

Twistpunt 2: de partner van Frenkie de Jong
Met Steven Berghuis centraal op het middenveld koos Van Gaal tegen Senegal voor extra creativiteit. De Ajacied kreeg de voorkeur boven Teun Koopmeiners en Marten de Roon. Waar De Roon een echte controleur is, zit Koopmeiners als het gaat om speelstijl tussen zijn Atalanta Bergamo-collega en Berghuis in. De voormalig AZ'er speelt in de Serie A ten opzichte van zijn periode in de Eredivisie over het algemeen verder naar voren. Wie van de drie vormt het beste duo met Frenkie de Jong? Berghuis werd tegen Senegal in de 79ste minuut vervangen door Koopmeiners. De Roon viel in de extra tijd bij een 0-1 voorsprong in om voor extra controle te zorgen.

Twistpunt 2 (gesloten) De ideale partner voor Frenkie de Jong is ...
  • 36% Steven Berghuis (922 stemmen)
  • 54% Teun Koopmeiners (1.374 stemmen)
  • 10% Marten de Roon (262 stemmen)

Twistpunt 3: de nummer 10
Van Gaal maakte er zondag al geen geheim van dat Cody Gakpo een dag later zou starten. De PSV'er maakte tegen Senegal het verschil door in de 84ste minuut met een kopbal uit een voorzet van Frenkie de Jong voor het openingsdoelpunt te zorgen. De keuze voor Gakpo had ook te maken met het niet starten van Memphis Depay, zo vertelde de bondscoach. 'Gakpo is creatiever, Klaassen is meer een teamspeler. Ik moet kiezen wat we nodig hebben. Als Memphis niet meedoet, hebben we een creatieve speler minder. Dan is vrij logisch dat Gakpo gaat spelen en Klaassen niet', klonk het. De woorden van Van Gaal roepen de vraag op wat zijn keuze zal zijn als Memphis wel gaat starten. Is Klaassen met zijn loopacties dan een betere adjudant, of blijft Gakpo simpelweg de beste nummer 10 voor dit Oranje? Of geloof jij heel erg in Xavi Simons als surprise?

Twistpunt 3 (gesloten) Wie is de beste nummer 10 voor dit Oranje?
  • 65% Cody Gakpo (1.647 stemmen)
  • 18% Davy Klaassen (470 stemmen)
  • 17% Xavi Simons (431 stemmen)

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat is jouw ideale elf? Breng je stem uit op de polls en laat in de comments vooral jouw favoriete elf achter. 

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van Nederland - Ecuador?
  • 85% Winst Nederland (3.969 stemmen)
  • 11% Gelijkspel (527 stemmen)
  • 4% Winst Ecuador (185 stemmen)
Wereldkampioenschap

Stand Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.