EK-loting levert onvervalste groep des doods vol kampioenen op

Reacties

Na de loting van zaterdagavond in Boekarest is de groepsindeling voor het EK van volgend jaar zomer grotendeels bekend. Waar voor Nederland in de Roemeense hoofdstad duidelijk werd dat behalve Oekraïne ook Oostenrijk de tegenstander is, kwam er ook een heuse poule des doods uit de koker rollen.

EK-loting levert onvervalste groep des doods vol kampioenen op
© Pro Shots

Duitsland kreeg in Groep F namelijk gezelschap van Frankrijk en Portugal, waardoor de regerend Europees kampioen tijdens de groepsfase op de wereldkampioenen van 2014 en 2018 stuit. Het is verreweg de zwaarste groep tijdens de Europese eindronde van komende zomer, die meteen met enkele krakers van start gaat. In de eerste dagen na het openingsduel tussen Italië en Turkije op 12 juni, neemt België het in Groep B namelijk op tegen Rusland, treft Engeland in Groep D Kroatië en kruist Duitsland de degens met Frankrijk. Voor Spanje is Zweden de eerste tegenstander in Groep E.

Het zijn fraaie affiches, maar een nederlaag in de eerste groepswedstrijd hoeft nog niet fataal te zijn. Omdat het EK sinds 2016 uit 24 deelnemers bestaat, gaan behalve alle nummers één en twee ook de vier beste nummers drie door. Op die manier plaatste Portugal zich in 2016 met drie gelijke spelen tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije toch voor de achtste finale, waarna het uiteindelijk Europees kampioen werd. Dit keer is de tegenstand met Frankrijk, in 2016 nog de tegenstander tijdens de EK-finale, en Duitsland een stuk zwaarder. Maar in theorie kunnen de drie kampioenen dus allemaal door.

Hoewel de loting nu dus achter de rug is, zijn alleen Groep A en B al helemaal compleet. De vier overige poules zijn pas volledig bekend op 31 maart 2020 als de play-offs om de laatste vier EK-tickets erop zitten (zie speelschema onderaan dit bericht). De winnaar van Play-off B (met gastland Ierland) komt in Groep E terecht, de winnaar van Play-off C (met gastland Schotland) komt in Groep D terecht. De winnaar van Play-off A (met gastlanden Hongarije en Roemenië) komt in Groep F terecht, tenzij Roemenië die play-off wint. Dat komt dan in Groep C bij Oranje. Anders treft Nederland de winnaar van Play-off D.

groepsindeling ek 2020

Groep A Groep B Groep C
Turkije Denemarken Nederland
Italië Finland Oekraïne
Wales België Oostenrijk
Zwitserland Rusland Play-off A/D
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Play-off A/D
Kroatië Zweden Portugal
Play-off C Polen Frankrijk
Tsjechië Play-off B Duitsland

Speelschema play-offs 

Play-off A
Bulgarije - Hongarije
IJsland - Roemenië
Play-off B
Bosnië-Herzegovina - Noord-Ierland
Slowakije - Ierland
Play-off C
Noorwegen - Servië
Schotland - Israël
Play-off D
Georgië - Wit-Rusland
Noord-Macedonië - Kosovo

Wedstrijden zijn op 26 maart 2020. Winnaars gaan naar finale op 31 maart. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.