Ejuke pakt titel goudhaantje af van Veldwijk

Chidera Ejuke heeft SC Heerenveen eigenhandig de overwinning bezorgd. De aanvaller deed in Friesland Sparta Rotterdam pijn.

sc Heerenveen
2 - 1
Sparta Rotterdam

Met uitzondering van het bekerduel met FC Volendam moest Lars Veldwijk dit seizoen bij Sparta genoegen nemen met een rol als invaller. Trainer Henk Fraser had steeds de voorkeur gegeven aan Halil Dervisoglu en Ragnar Ache als zijn twee spitsen. Tegen SC Heerenveen stapte hij van dat idee af en opteerde hij voor Veldwijk als basiskracht.

Fraser zag aanvankelijk dat zijn plannen in het Abe Lenstra Stadion in het honderd liepen getuige ook zijn geuite onvrede aan de zijlijn. Maar zijn keuze voor Veldwijk betaalde zich wel uit. Halverwege de eerste helft tekende de spits met een kopbal na een voorzet van Abdou Harroui voor de 0-1.

Na de Rotterdamse treffer kwam het zich uitkristalliserende wedstrijdbeeld nog beter tot uitdrukking. Heerenveen zocht nog meer de aanval, waar Sparta vanuit een gesloten defensie loerde op de counter. De Friese ploeg was in de eerste helft vaker dan de gasten dicht bij een treffer geweest. Rodney Kongolo's goal werd afgekeurd wegens hands, waar Ricardo van Rhijn het aluminium raakte.

Ook in de tweede helft had Heerenveen in de jacht op de gelijkmaker het initiatief. De Friese ploeg werd in leven gehouden door Veldwijk, die kort na rust tot twee keer toe meer dan gevaarlijk opdook voor het Heerenveen-doel. De spits liet na zijn feestje compleet te maken door de wedstrijd te beslissen.

Na ruim zeventig minuten was de wedstrijd voorbij voor Veldwijk, die plaatsmaakte voor Dervisoglu. Koud op de bank plaatsgenomen zag hij hoe zijn werk ongedaan werd gemaakt. Ejuke zette zijn directe opponent Dirk Abels te kijk en mikte de bal in de verre hoek. Zes minuten na de gelijkmaker deed de Nigeriaan weer van zich spreken, al viel doelman Ariel Harush ook wel iets te verwijten.

Sparta, dat via Harroui nog dicht bij gelijkmaker kwam, moet door de nederlaag een pas op de plaats maken. Heerenveen is naar de zesde plaats geklommen.