Ejuke in voetsporen Pranjic, dribbelrecord voor Larsson

Reacties

Na afloop van ieder Eredivisie-weekend duikt Voetbal International in samenwerking met Opta in de statistieken.

Ejuke in voetsporen Pranjic, dribbelrecord voor Larsson
© Pro Shots
FC Emmen
FC Emmen
3 - 0
ADO Den Haag
ADO Den Haag

• Voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 verloor ADO Den Haag minstens zes van de eerste acht competitieduels van een Eredivisie-jaargang, in dat seizoen degradeerde de club uiteindelijk.

• FC Emmen boekte tegen ADO Den Haag de grootste overwinning ooit op Eredivisie-niveau.

Luciano Slagveer was voor het eerst goed voor een doelpunt en een assist in een Eredivisie-duel, daarnaast was Slagveer betrokken bij acht doelpogingen (4 schoten, 4 kansen gecreëerd), een persoonlijk record in een Eredivisie-wedstrijd voor de buitenspeler (163 duels).

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 3
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• VVV-Venlo hield in de laatste zeventien Eredivisie-duels niet één keer de nul; de langste reeks voor de Venlonaren sinds 2012 (toen 27 opeenvolgende wedstrijden in de Eredivisie zonder clean sheet).

• Chidera Ejuke werd de tweede sc Heerenveen-speler ooit die twee keer scoorde in de eerste dertien minuten van een Eredivisie-duel, na Daniel Pranjic op 12 september 2008 tegen Heracles Almelo (binnen 12 minuten).

• Heerenveen hield voor de derde keer de nul dit Eredivisie-seizoen, één keer vaker dan in het gehele vorige seizoen.

Ajax
Ajax
2 - 0
FC Groningen
FC Groningen

• Voor het derde Eredivisie-duel op rij kwam Ajax niet tot scoren voor rust, de langste reeks sinds mei-augustus 2018 (toen ook 3).

André Onana was de enige basisspeler van Ajax die niet tot een schot kwam tegen FC Groningen.

• Ajax begon voor de tweede keer dit seizoen aan een Eredivisie-duel zonder een tiener in de basiself, in de seizoenen 2017/18 en 2018/19 gebeurde dat in totaal slechts één keer.

Veltman uitstekende opvolger De Ligt: 'Dit had niemand verwacht'
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
0 - 0
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Bassala Sambou kwam in 90 speelminuten tegen Sparta tot vier passes (1 succesvol), het laagste aantal voor een speler die een volledig Eredivisie-duel speelde sinds William Troost-Ekong op 22 november 2014 (ook 4 namens FC Dordrecht tegen Feyenoord).

Sparta Rotterdam hield voor het eerst sinds maart 2017 in twee Eredivisie-duels op rij de nul.

• Adil Auassar beging in drie van zijn zeven Eredivisie-duels in 2019 minstens vijf overtredingen, geen enkele speler beging dit kalenderjaar vaker vijf overtredingen in een Eredivisieduel (Samir Memisevic en Danny Post ook 3 keer).

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
1 - 2
Vitesse
Vitesse

RKC Waalwijk pakte slechts één punt uit de eerste acht Eredivisie-duels, in de 23 voorgaande Eredivisie-seizoen hadden de Waalwijkers nooit zo weinig punten na de eerste acht duels.

• RKC-spits Dylan Vente, die de gehele wedstrijd speelde, loste geen enkel schot, creëerde geen enkele kans en kwam tot geen balcontact in het strafschopgebied van Vitesse.

Vitesse pakte zeventien punten uit de eerste acht duels dit Eredivisie-seizoen, slechts twee keer deze eeuw pakten de Arnhemmers minimaal zoveel punten in de eerste acht wedstrijden van het seizoen (18 in 2012/13, 19 in 2000/01).

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 4
PSV
PSV

• PSV schoot voor het eerst sinds 6 december 2014 vijftien keer op doel in een uitwedstrijd in de Eredivisie (toen ook 15, tegen FC Dordrecht), terwijl Donyell Malen de eerste PSV’er is met zes schoten op doel in een uitduel sinds Opta deze data bijhoudt (2010/11).

• PEC Zwolle kreeg dit Eredivisie-seizoen zes doelpunten van buiten het strafschopgebied (waaronder 2 tegen PSV), het hoogste aantal van alle ploegen.

• PSV zag met Ritsu Doan en Erick Gutiérrez voor het eerst sinds 20 december 2014 twee invallers tot scoren komen in een Eredivisie-wedstrijd (toen Florian Jozefzoon en Jürgen Locadia tegen Go Ahead).

'Dumfries rendeert veel beter als Doan speelt bij PSV'
FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 0
Willem II
Willem II

• FC Utrecht wist na de rode kaart van Leon Guwara zes schoten te lossen waarvan vijf op doel, terwijl Willem II tegen tien man tot slechts vijf doelpogingen kwam waarvan er geen enkele op doel was.

Leon Guwara beging dit Eredivisie-seizoen slechts twee overtredingen, maar ontving wel voor beide overtredingen een rode kaart; de verdediger van FC Utrecht is de eerste speler dit Eredivisie-seizoen met twee rode kaarten.

• Sinds het debuut van Willem Janssen voor FC Utrecht zette hij zijn ploeg dertien keer op gelijke hoogte of op voorsprong, alleen Sébastien Haller deed dit vaker in die periode (25 keer).

'Als het niet loopt, is het hoofd van Janssen een geweldig wapen'
AZ
AZ
2 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

AZ had alleen in het kampioensjaar 1980/81 (24, omgerekend naar 3 punten per zege) en 2011/12 (21) meer punten na acht Eredivisie-duels dan dit seizoen (19, gelijk met 2003/04).

Calvin Stengs was in zijn laatste zeven wedstrijden voor AZ in alle competities direct betrokken bij zeven doelpunten (vier goals, drie assists).

• Alleen Kees Kist (21), David Loggie (17) en Kristen Nygaard (14) benutten meer strafschoppen voor AZ in de Eredivisie dan Teun Koopmeiners (8, gelijk met John Metgod), die nog geen penalty miste in competitieverband.

'Verdedigers slapen niet lekker met Stengs als volgende tegenstander'
Feyenoord
Feyenoord
5 - 1
FC Twente
FC Twente

• Feyenoord won de laatste acht Eredivisie-duels met FC Twente, momenteel de langste reeks overwinningen tegen een huidige Eredivisie-club; alleen tegen DWS (13) en Cambuur (10) staan de Rotterdammers momenteel op een langere reeks overwinningen in de Eredivisie.

Sam Larsson ging twaalf dribbels aan en voltooide er zeven, in beide gevallen het hoogste aantal voor een Feyenoord-speler in een Eredivisie-duel dit kalenderjaar.

Steven Berghuis maakte zijn vijftigste doelpunt voor Feyenoord in alle competities in zijn 132e wedstrijd voor de Rotterdammers.

Consequentie beleid Feyenoord voelbaar: 'Overleven met niet fitte selectie'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.