Eindafrekening Van Gaal: 340 miljoen aan transfers

Reacties

Louis van Gaal wilde graag nog één keer de transfermarkt op, maar krijgt die kans niet meer bij Manchester United. De clubleiding maakte de balans na twee jaar op en zag dat The Red Devils er zowel sportief als financieel niet bepaald op vooruit zijn gegaan in het Van Gaal-tijdperk.

Eindafrekening Van Gaal: 340 miljoen aan transfers

Van Gaal gaf samen met de club in Manchester namelijk heel wat geld uit. Maar ook op Old Trafford ging het cliché op: succes kun je niet kopen. De transferuitgaven van 193,6 miljoen euro in zijn eerste seizoen leverden een vierde plaats in de Premier League op, de 146 miljoen van afgelopen zomer een FA Cup en een vijfde plaats in de competitie.

Aankopen Van Gaal bij Manchester United
Naam Bedrag
Ángel Di María (Real Madrid) 75 miljoen
Anthony Martial (AS Monaco) 50 miljoen
Luke Shaw (Southampton) 37,5 miljoen
Ander Herrera (Athletic de Bilbao) 36 miljoen
Morgan Schneiderlin (Southampton) 35 miljoen
Memphis Depay (PSV) 34 miljoen
Marcos Rojo (Sporting Lissabon) 20 miljoen
Matteo Darmian (Torino) 18 miljoen
Daley Blind (Ajax) 17,5 miljoen
Bastian Schweinsteiger (Bayern München) 9 miljoen
Radamel Falcao (AS Monaco) 7,6 miljoen (huursom)
Totaal 339,6 miljoen

Daar tegenover staat de verkoop van spelers als Robin van Persie aan Fenerbahçe, Javier Hernández aan Bayer Leverkusen en Danny Welbeck aan Arsenal. Grote klappers werden er eigenlijk niet gemaakt. Ángel Di María werd aan Paris Saint-Germain verkocht voor 63 miljoen euro, maar die deal bleek - gezien de transfersom van 75 miljoen euro in de zomer ervoor - verliesgevend.

Onderaan de streep staat 195,7 miljoen euro in dikke rode cijfers geschreven. Ter vergelijking: Manchester City (-187,2 miljoen), Arsenal (-118 miljoen), Liverpool (-88,2 miljoen), Chelsea (+8 miljoen) en Tottenham Hotspur (+16,5 miljoen) gaven netto (veel) minder uit. Tegenover die enorme uitgaven staat enkel de FA Cup voor United. Hoewel de transferuitgaven in Engeland allang niet vreemd meer zijn, bood het daartegenovergestelde aan resultaten voor Van Gaal geen voedingsbodem om aan te blijven in het Theatre of Dreams.

Inkomsten uit transfers in Van Gaal-tijdperk
Naam Bedrag
Ángel Di María (Paris Saint-Germain) 63 miljoen
Danny Welbeck (Arsenal) 20 miljoen
Javier Hernández (Bayer Leverkusen) 12 miljoen
Jonny Evans (West Bromwich Albion) 8,3 miljoen
Shinji Kagawa (Borussia Dortmund) 8 miljoen
Nani (Fenerbahçe) 6 miljoen
Robin van Persie (Fenerbahçe) 5,5 miljoen
Alexander Büttner (Dinamo Moskou) 5,5 miljoen
Wilfried Zaha (Crystal Palace) 3,8 miljoen
Bebé (Benfica) 3 miljoen
Rafael (Olympique Lyon) 3 miljoen
Patrice Evra (Juventus) 1,5 miljoen
Reece James (Wigan Athletic) 1,4 miljoen
Michael Keane (Burnley) 2,6 miljoen
Saidy Janko (Celtic) 0,3 miljoen
Totaal: 143,9 miljoen

Jongelingen
Van Gaal profileert zich graag als een coach die jonge spelers de kans geeft. Vaak komt er dan het rijtje wereldsterren aan te pas, die onder zijn leiding in het profvoetbal zijn gedebuteerd. Denk aan Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Xavi, Andrés Iniesta en Thomas Müller. Jonge spelers die de club waar ze debuteerden later op het veld successen brachten of een grote lach op het gezicht van de penningmeester toverden. Soms gebeurde het beiden.

Ook bij Manchester United kreeg de jeugd de kans. Spelers als Marcus Rashford, Cameron Borthwick-Jackson, Andreas Pereira, Tyler Blackett, Paddy McNair en Timothy Fosu-Mensah werden - vaak door veel en lang blessureleed van anderen - ingepast door Van Gaal. Maar voor de ex-bondscoach van Oranje en voormalig hoofdcoach van onder meer Ajax, Barcelona en Bayern München vormde dat niet het fundament voor de toekomst.

NOOT: voor de transferbedragen is www.transfermarkt.de als uitgangspunt gebruikt. Bij de aankopen zijn spelers die voor het beloftenelftal werden gehaald, niet meegenomen in het overzicht. Bij de verkopen zijn alleen de spelers die daadwerkelijk hun debuut in de hoofdmacht maakten meegenomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.