Eibar-nachtmerrie Messi is hard op weg naar magische mijlpaal

Na vier competitiewedstrijden op rij zonder doelpunt (maar wel met zes assists) schoot Lionel Messi zaterdag met vier goals tegen Eibar weer eens ouderwets uit zijn slof. De superster van Barcelona bouwt zo verder aan zijn zeer indrukwekkende statistieken en nadert een magische grens.

Voor Messi was het de zevende keer dat hij minstens vier keer scoorde in een wedstrijd. Op 7 maart 2012 was het in de Champions League-zege op Bayer Leverkusen (7-1) zelfs vijf keer raak. Eibar was al eens eerder slachtoffer van de dadendrang van Messi, die op 19 september 2017 (6-1) ook al vier keer scoorde tegen de Basken. Eibar is de enige ploeg waar Messi twee keer minstens vier goals tegen heeft gemaakt.

22-02-2019 La Liga Barcelona - Eibar 5-0 4

Zaterdag maakte Messi zijn eerste drie doelpunten voor rust. Het was voor de vierde keer dat hij een hattrick maakte in een speelhelft: eerder deed hij dat tegen Arsenal (2010), Real Mallorca (2011) en Valencia (2013). Alleen tegen Mallorca had Messi minder lang nodig voor drie goals (dertig minuten) dan zaterdag tegen Eibar (veertig minuten).

De teller voor dit seizoen staat na de show in Camp Nou op 23 doelpunten en 16 assists uit 28 officiële wedstrijden. 'Dit bewijst maar weer eens dat hij de beste speler van de wereld is', zei Barcelona-coach Quique Setién. 'Hij doet dit al veertien of vijftien jaar en zal dit blijven doen. Messi heeft dagen zoals vandaag, waarin hij dingen doet die niemand anders kan.'

Kledingmerk adidas, de persoonlijke sponsor van Messi, tweet trots dat de Argentijn nu de eerste speler ooit is die direct bij duizend doelpunten betrokken is geweest. Dit is echter gebaseerd op een telling waarbij verdiende penalty's als assists gerekend worden. Bovendien krijgt Messi bij deze telling een assist én een doelpunt bijgeschreven, wanneer hij een zelf verdiende strafschop benut. Hier kunnen dus vraagtekens bij geplaatst worden.

Feit is dat Messi wel heel hard op weg is om de magische grens te bereiken. Met de officiële teller staat de Argentijn nu op 696 doelpunten en 289 assists in zijn loopbaan, wat het totaal op een directe betrokkenheid van 985 goals brengt. 'Als Messi zijn middag heeft, kan je weinig doen', verzuchtte Eibar-back Cote, de directe tegenstander van Messi op zaterdagmiddag. 'Hij is de beste van de wereld. Verliezen is nooit leuk, maar we zitten nu eenmaal niet op zijn niveau.'

Barcelona - Real Madrid
Door de vijf doelpunten tegen Eibar heeft Barcelona overigens een bijzonder record afgenomen van Real Madrid. De Koninklijke was sinds 1963 de ploeg met de meeste doelpunten in La Liga, maar na zaterdagmiddag staat Barcelona bovenaan in dit klassement. Barcelona heeft nu 6151 goals gemaakt in de Spaanse competitie, tegenover 6150 van Real Madrid.

Op het moment dat Messi namens Barcelona debuteerde in La Liga (op 16 oktober 2004) had Real Madrid nog een voorsprong van zeventig doelpunten (4711-4641) op Barça.