Waarom Salzburg hoopt dat Ajax de Champions League niet wint

Reacties

Het Champions League-succes van Ajax wordt met argusogen gevolgd vanuit Oostenrijk, en dan met name aanstaand kampioen Red Bull Salzburg. Dat wordt namelijk het kind van de rekening als de Amsterdammers het ongelooflijke presteren door het miljardenbal te winnen.

Waarom Salzburg hoopt dat Ajax de Champions League niet wint

In dat geval grijpt Oostenrijk als nummer elf van de plaatsingslijst voor komend seizoen náást een direct CL-ticket. De elfde positie op de UEFA-coëfficiëntenlijst levert vrijwel altijd een rechtstreeks toegangsbewijs op voor het miljardenbal, aangezien de winnaar van het toernooi zich meestal ook via de eigen competitie wel plaatst voor de editie van het jaar daarop. In het geval van een eindzege van Ajax, en mogelijk ook Tottenham Hotspur, treedt dit scenario niet in werking.

Zelfs als Ajax kampioen wordt, zal het op basis van eindrangschikking in de Eredivisie immers altijd voorronden moeten spelen om volgend seizoen weer te kunnen deelnemen aan de Champions League. Mochten de mannen van Erik ten Hag het Europese sprookje compleet maken, dan blijft het rechtstreekse ticket dat klaarligt voor de winnaar in de handen van de Amsterdammers. Hetzelfde scenario treedt in werking als Spurs de CL wint en in de Premier League buiten de topvier eindigt.

De droomvlucht van Ajax in Europa: van voorronde in Graz tot toveren in Turijn

In Salzburg en omstreken zullen ze dus ongetwijfeld hopen dat de winnaar van de Champions League uit die andere halve finale tussen Barcelona en Liverpool komt. Die twee clubs zijn via de eigen competitie wel verzekerd van een direct ticket voor komend CL-seizoen, waardoor de kampioen van Oostenrijk zich eens niet door die vermaledijde voorronden hoeft te worstelen. Salzburg waagde deze eeuw al elf pogingen (!) en strandde áltijd voordat de echte poen werd verdeeld.

Nachtmerrie
Begin dit seizoen beleefde Salzburg de zoveelste Champions League-nachtmerrie toen het in de return van de play-offs tegen Rode Ster Belgrado een 2-0 voorsprong uit handen gaf: 2-2. Die uitslag betekende door de 0-0 uit de heenwedstrijd uitschakeling en een ticket voor de Europa League. Daarin pakte de kampioen van Oostenrijk alsnog een lading punten voor de coëfficiëntenlijst door de achtste finale te halen. Desondanks heeft Nederland de elfde plaats inmiddels in handen.

Mocht het hierboven geschetste droomscenario ook echt werkelijkheid worden, dan zou Ajax de vier bonuspunten die plaatsing voor de Champions League opleveren dus afpakken van Oostenrijk. Dat aantal moet nog wel door vijf worden gedeeld (het aantal deelnemers in Europa), maar het zou opnieuw een belangrijke slag zijn in de strijd om plek elf. Bij de start van komend seizoen raakt Nederland die namelijk weer kwijt omdat de resultaten uit het seizoen 2014/15 komen te vervallen.

Stand UEFA-lijst huidig en komend seizoen

Seizoen 2018/19 Punten
11. Nederland 32,033
12. Oostenrijk 31,250
Seizoen 2019/20 Punten
11. Oostenrijk 27,125
12. Nederland 25,950
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.