Eerste ontslag voor Van Bronckhorst: doek valt bij Rangers

Reacties

Giovanni van Bronckhorst (47) is ontslagen als manager van Rangers. Dat heeft de Schotse topclub besloten na het 1-1 gelijkspel tegen Saint-Mirren in het laatste competitieduel voor de WK-break.

Eerste ontslag voor Van Bronckhorst: doek valt bij Rangers
© Pro Shots

Voor Rangers betekende dat gelijkspel het derde puntenverlies in de laatste vijf competitieduels, waardoor de achterstand op aartsrivaal Celtic in de laatste weken voor de WK-break is gegroeid. Na het mislopen van de landstitel vorig seizoen was het kampioenschap dit seizoen een belangrijke doelstelling voor Rangers. Nu de titel ver weg lijkt, heeft de clubleiding besloten tijdens de WK-break afscheid te nemen van Van Bronckhorst.

Zo komt er ongeveer een jaar na zijn aanstelling een einde aan het verblijf van Van Bronckhorst op Ibrox Park, waar hij als speler rond de eeuwwisseling wel twee keer kampioen van Schotland werd. Als manager hielp hij Rangers in zijn eerste seizoen aan een FA Cup en een plek in de Europa League-finale, dit seizoen kwam daar de plaatsing voor de groepsfase van de Champions League bij. PSV werd in de play-offs verslagen.

De eerste Champions League-deelname sinds het seizoen 2010/11 liep echter uit op een deceptie. Rangers verloor al zijn zes groepsduels van Ajax, Liverpool en Napoli en ging door het dramatische doelsaldo de boeken in als de slechtste deelnemer ooit. Het resulteerde in kritiek op het aankoopbeleid en uiteindelijk nam ook de druk op Van Bronckhorst toe toen de resultaten in eigen land ook verslechterden. Nu kosten die hem zijn baan.

'Ik wil Gio bedanken voor zijn harde werk tijdens de laatste twaalf maanden en in het bijzonder voor de prestaties van het afgelopen seizoen, het behalen van de Europa Legue-finale en het winnen van de FA Cup', reageert voorzitter Douglas Park. 'Helaas voldeden de recente resultaten niet aan onze verwachtingen en die van Gio en hebben we dit moeilijke besluit vandaag genomen. Iedereen bij Rangers wenst Gio alle succes in de toekomst.'

Voor Van Bronckhorst is het de eerste keer in zijn trainersloopbaan dat hij wordt ontslagen. Bij Feyenoord was de oud-international vier lang werkzaam als hoofdtrainer, voordat hij in 2019 besloot zijn aflopende contract niet te verlengen. De Rotterdammers wonnen onder zijn leiding de eerste landstitel in achttien jaar (in 2017), twee KNVB-bekers en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Daarna werkte Van Bronckhorst een jaar bij Guangzhou R&F, waar hij ook zelf vertrok.

Premiership

Stand Premiership 2022/2023

Schotland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Celtic
33
30
2
1
103-25
+78
92
2
Glasgow Rangers
33
25
4
4
81-34
+47
79
3
Aberdeen
33
17
2
14
52-52
0
53
4
Heart of Midlothian
33
14
6
13
56-49
+7
48
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Rangers FC
Meer over Rangers FC
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.