Eerste Divisie staat wél open voor Eredivisie met twintig clubs

Reacties

De lobby om SC Cambuur en De Graafschap alsnog te laten promoveren, lijkt aan te slaan. De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben woensdag in een call de Coöperatie Eerste Divisie (CED) toestemming gegeven hier onderzoek naar te doen.

Eerste Divisie staat wél open voor Eredivisie met twintig clubs
© Pro Shots

Het overgrote merendeel van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie was woedend toen het bestuur betaald voetbal vorige week vrijdag besloot niet in te stemmen met promotie/degradatie. CED-directeur Marc Boele zei tegen VI verbijsterd te zijn door de uitspraak.

Koploper SC Cambuur en nummer twee De Graafschap, die daarmee de promotiekansen zagen verdwijnen, kondigden vervolgens gezamenlijke stappen aan. Gesteund door de topclubs in de Eredivisie werd een plan dat weken eerder al werd geopperd afgestoft: een Eredivisie met twintig clubs. Dit voorstel werd door de KNVB vrijwel direct van tafel geveegd. Zo zouden onder meer gemeente en politie onoverkomelijke bezwaren hebben geuit, het programma te vol worden én zou er volstrekt geen draagvlak zijn in de Eerste Divisie.

Met twee promovendi en zonder degradanten zou er een uitgeklede Keuken Kampioen Divisie van achttien clubs overblijven, waarvan vier jong-elftallen. Tot veler verbazing gaven de bestuurders van de Eerste Divisie woensdag in een call aan wel degelijk open te staan voor een versterkte Eredivisie.

De clubs besloten unaniem dat Boele namens de clubs mag uitzoeken wat een Eredivisie met twintig clubs betekent voor de Keuken Kampioen Divisie. De enige harde voorwaarde die direct werd gesteld is dat er een goed financieel reddingsplan komt voor diezelfde Eerste Divisie.

Een aantal clubs ziet ook mogelijkheden omdat de kans op promotie – zonder SC Cambuur en De Graafschap – aanzienlijk toeneemt. Aan Boele, die niet bereikbaar was voor commentaar, om uit te zoeken of het plan alsnog haalbaar is. Daarin zal hij moeten schakelen met de Eredivisie CV en uiteindelijk de KNVB.

'AZ is vooralsnog de grootste verliezer in deze coronacrisis'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.