'Eerste bekentenis in onderzoek naar Belgisch schandaal'

Reacties

Het onderzoek naar het grootschalige schandaal in het Belgische voetbal, ook wel bekend als Operatie Propere Handen, heeft een eerste bekentenis opgeleverd. Het Laatste Nieuws meldt woensdagochtend dat Olivier Myny heeft toegegeven dat er in maart een poging tot matchfixing is gedaan in aanloop naar het verdachte degradatieduel tussen KV Mechelen en zijn oude club Waasland-Beveren.

'Eerste bekentenis in onderzoek naar Belgisch schandaal'

Myny werd net als doelman Davy Roef, die getuige was, vorige week meegenomen voor verhoor. Tijdens die gesprekken zou de huidige speler van OH Leuven hebben bekend dat hij is benaderd in aanloop naar de wedstrijd op 11 maart tijdens de laatste speelronde van de Eerste Klasse. Het KV Mechelen van trainer Dennis van Wijk moest die wedstrijd winnen om degradatie te ontlopen. Het won ook, met 2-0, maar degradeerde toch omdat AS Eupen met 4-0 won van Moeskroen.

De onderzoekers gaan nu uitzoeken of de bekentenis van Myny kan worden geïnterpreteerd als een poging tot matchfixing, schrijft de Belgische krant. Hijzelf ontkent daaraan te hebben meegewerkt en houdt vol zijn uiterste best te hebben gedaan tijdens de wedstrijd, die is aangemerkt als verdacht duel. In afwachting van de uitkomst van het onderzoek is de 23-jarige vleugelspeler vrijgelaten zonder voorwaarden. Hij blijft onder verdenking staan van criminele organisatie en private corruptie.

Myny's zaakwaarnemer Thomas Troch werd dinsdag in verdenking gesteld van criminele organisatie en omkoping, nadat hij maandag werd ondervraagd. De 36-jarige oud-speler is inmiddels weer vrijgelaten onder voorwaarden. Troch was de zesde spelersmakelaar die in het kader van het onderzoek werd opgepakt en werkt samen met agent Walter Moltermans, die vorige week onder verdenking werd gesteld van dezelfde vergrijpen. Het aantal verdachten is zo gestegen naar twintig.

Het parket maakte dinsdagavond bekend dat de aanhouding van negen verdachten hen met een maand wordt verlengd. Makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, KV Mechelen-directeur Olivier Somers, scheidsrechter Bart Vertenten en voormalig Anderlecht-advocaat Laurent Denis moeten in de cel blijven. Mechelen-directeur Thierry Steemans, makelaars Dragan Siljanoski en Karim Mejjati en Veljkovic' echtgenote Marija Bogojevska zijn vrijgelaten onder elektronisch toezicht.

Pro League
Om de problematiek rond spelersmakelaars in het voetbal aan te pakken, komt de Pro League woensdag bijeen. Dat bevestigde directeur Pierre François. De ontwikkeling van een ethische code voor clubs, spelers en trainers wat de omgang met zaakwaarnemers betreft staat bovenaan de agenda van de ingelaste vergadering. De Pro League wil de problematiek bij de wortels aanpakken. Dinsdag kwamen ook de Belgische scheidsrechters bijeen om zich voor te bereiden op de hervatting van de competitie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.